Det här är en kaka för de vuxna, för den innehåller whiskey! Receptet ger en liten kaka, men det går bra att fördubbla det. Banan och choklad är en klassisk kombo, och whiskeyn ger en vuxen smak till kakan, men tar ändå inte över smakerna. 

This is a cake for the adults, because it contains whiskey! This recipe makes a small cake, but it's fine to double it. Banana and chocolate is a classic combo, and whiskey gives an adult flavor to the cake, but it will not take over the taste.


Banankaka med choklad och whisky

50 g smör
25 g mörk choklad
75 g socker
1 ägg
1 banan, mosad
2 msk whiskey
115 g mjöl
0,5 tsk bakpulver
50 g chokladbitar

Smält smör och choklad i mikrovågsugn. Låt svalna en aning, Blanda sedan i socker, ägg och banan, rör om. Häll i whiskey, mjöl och bakpulver och till sist chokladbitarna. Rör runt tills allt är blandat. Smörj en brödform (20x10x5) och häll smeten i den. Grädda i 180 grader ca 30 minuter.

 

Banana Cake with Chocolate and Whiskey

50 g butter
25 g dark chocolate
75 g sugar
1 egg
1 banana, mashed
2 tbsp whiskey
115 g flour
0,5 tsp baking powder
50 g chocolate chips

Melt butter and chocolate in the microwave. Let cool slightly, then mix in the sugar, eggs and banana, stir. Pour in the whiskey, flour and baking powder and finally chocolate pieces. Stir until well blended. Grease a loaf pan (20x10x5) and pour the batter in it. Bake at 180 degrees about 30 minutes.