Lasagne är en maträtt jag alltid gillat och mamma lagar förstås den godaste och krämigaste av dem alla! Mamma använder grönpeppar i ostsåsen, det hade jag inte nu, så jag tog muskot. Men har du inte testat att ha i grönpeppar, gör det gärna. Lasagne är en maträtt som blir godare dagen efter.

Lasagna is a dish I have always liked and my mother makes the tastiest and creamiest of them all! My mom uses green pepper in the cheese sauce, which I did not have at home this time, so I took nutmeg. If you have not tried the sauce with green pepper, do it gladly. Lasagna is a dish that gets even tastier the day after.


Vegetarisk Lasagne

10 st lasagneplattor

fyllning:
1 lök
1 zucchini, riven grovt
3-5 morötter, rivna grovt
1 burk tomatkross
1,5 dl sojakross
ca 1 dl vatten
socker
salt
oregano
basilika
paprika
svartpeppar

ostsås:
50 g margarin
1 dl mjöl
1 l mjölk
salt
svartpeppar
nypa muskotnöt
200 g riven ost

Hacka lök och vitlök och riv zucchini och morötter. Fräs grönsakerna i olja en stund och häll i tomatkrosset, vatten och sojakross. Tillsätt salt, socker, svartpeppar och paprika och låt sjuda i ungefär 20 minuter. Tillsätt torkad oregano och basilika. Kontrollera smak.

Ostsås:
Smält smöret och tillsätt mjölet, blanda, bryn det inte. Tillsätt mjölken och 150 g av den rivna osten och rör tills blandningen börjar bubbla och tjockna till. Krydda med salt, peppar och muskotnöt.

Lägg på botten av en ugnsform 1/3 av grönsaks-tomatsåsen, sedan lasagneplattor och ostsås. Fortsätt så två varv till. Toppa med ostsås och resten av osten. Grädda i 200 grader i 30-40 minuter. Låt stå före servering.


Vegetarian Lasagna

10 lasagne sheets

filling:
1 onion
1 zucchini, grated coarsely
3-5 carrots, grated coarsely
1 can of crushed tomatoes
1,5 dl textured vegetable protein (tvp)
about 1 dl water
sugar
salt
oregano
basil
paprika
black pepper

cheese sauce:
50 g margarine
1 dl flour
1 l milk
salt
black pepper
pinch of nutmeg
200 g grated cheese

Chop the onion and garlic and grate the zucchini and carrots. Fry the vegetables in oil for a while and pour in the tomatoes, water and tvp. Add salt, sugar, black pepper and paprika and let simmer for about 20 minutes. Add the dried oregano and basil. Season to taste.

cheese sauce:
Melt the butter and add the flour, mix. Add the milk and 150 g of the grated cheese and stir until mixture begins to bubble and thicken. Season with salt, pepper and nutmeg.

Put at the bottom of a baking dish 1/3 of the vegetable tomato sauce, then lasagna sheets and cheese sauce. Continue two more times. Top with cheese sauce and remaining grated cheese. Bake at 200 degrees for 30-40 minutes. Let stand before serving.