Dessa portionspajer åt vi på julen och de var mycket goda! Receptet hittade jag på BBC Food, men istället för en stor paj, gjorde jag små pajer istället. 

Those pies we ate at Christmas and they were very good! I found the recipe on BBC Food, but instead of one big pie, I made small pies instead.


Vegetarisk Julpaj

fyllning
olivolja
3 lök, fint hackad
4 rosmarinkvistar, grovchackade
6 timjan kvistar, grovhackade
2-3 vitlöksklyftor, fint hackad
250 g champinjoner, finhackad
600 g blandade nötter (t.ex. macadamianötter, pekannötter och hasselnötter)
150 g Gruyère ost, riven
3 ägg
150 g torkade tranbär
125 g frysta tranbär

pajbotten
1 dl vatten
80 g smör
125 g vetemjöl, plus extra för att kavla ut degen
150 g fullkornsmjöl
nypa salt
1 ägg

Värm ugnen till 200C.
Hetta upp oljan i en stekpanna och stek lök, rosmarin och timjan i 4-5 minuter, eller tills de mjuknat. Tillsätt vitlök och stek i ytterligare en minut. Tillsätt svamp och stek i 2 minuter, ta sedan bort från värmen, flytta till en stor skål och ställ åt sidan för att svalna.

Rosta nötterna i ugnen i 8-10 minuter (hålla ett öga på dem, de bränns verkligen lätt). Ta ut ur ugnen och ställ åt sidan för att svalna. Blanda nötterna i en matberedare till ett grovt pulver och blanda med lökblandningen och tillsätt den rivna osten. Krydda med salt och nymalen svartpeppar. Rör i äggen och blanda väl.

För pajbotten, värm vatten och smör i en liten kastrull på medelvärme tills smöret smälter och blandningen börjar koka. Blanda mjöl, salt och ägg tillsammans i en skål, tillsätt sedan smör blandningen och blanda ihop riktigt snabbt tills blandat. Forma degen till en boll och ställ i kylskåpet i fem minuter.

Ta en femtedel av degen och ställ åt sidan, knåda sedan återstående deg kort och kavla ut på en mjölad arbetsyta i en 5 mm tjock cirkel. Klä en 18cm springform med bakplåtspapper. Lägg degen i formen och trimma kanterna, lämna 1 cm över kanten.

Häll hälften av fyllningen i formen, tryck ner ordentligt med en träslev. Lägg på torkade tranbär, tryck ner lite och avsluta med resten av pajfyllningen.

Kavla återstående degbit till en cirkel, lika stor som själva formen. Placera degen överst och försegla degbitarna. Skär en skåra i mitten av pajen grädda i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut pajen ur ugnen och ta försiktigt bort pajen ur formen. Lägg pajen på en bakplåt och grädda ytterligare 15 minuter, eller tills gyllenbrun. Ta ut pajen ur ugnen och toppa med de frusna tranbären. Grädda ytterligare 5-10 minuter.


Vegetable Nut Roast Pie

filling
olive oil
3 onions, finely sliced
4 rosemary sprigs, picked
6 thyme sprigs, roughly chopped
2-3 garlic cloves, finely chopped
250 g mushrooms, finely chopped
600 g mixed nuts (e.g. macadamia, pecans and hazelnuts)
150 g Gruyère, grated
3 eggs
150 g dried cranberries
125 g frozen cranberries

for the pastry
1 dl water
80 g butter
125 g plain flour, plus extra for rolling out the pastry
150 g wholemeal flour
pinch of salt
1 egg

Preheat the oven to 200C.
Heat the oil in a frying pan and fry the onions, rosemary and thyme for 4-5 minutes, or until softened. Add the garlic and cook for another minute. Add the mushrooms and cook for 2 minutes, then remove from the heat, transfer to a large bowl and set aside to cool.

Toast the nuts in the oven for 8-10 minutes (keep an eye on them as they burn really easily). Remove from the oven and set aside to cool. Blend the nuts in a food processor to a coarse powder and add to the onion mixture with the cheese. Mix until well combined and season with salt and freshly ground black pepper. Stir in the eggs until well combined.

For the pastry, heat the water and butter in a small saucepan over a medium heat until the butter melts and the mixture just boils. Mix the flours, salt and egg together in a bowl, then add the butter mixture and mix together really quickly until combined. Shape the dough into a ball (it should be quite moist) and chill in the fridge for five minutes.

Take one-fifth of the pastry and set aside, then knead the remaining pastry briefly and roll out on a well-floured work surface into a 5mm thick circle. Line a 18cm springform cake tin. Put the dough into the tin. If the dough tears, squeeze it back together again, this pastry is very forgiving.
Trim the pastry, leaving a 1cm border.

Spoon half of the filling into the tin, pressing it down tightly with a wooden spoon. Tip over the dried cranberries, press down a little and finish with the rest of the pie filling, pressing down well.

Roll the reserved pastry into a circle, and using the cake tin as a guide, cut out a circle with a 1cm border. Place the pastry over the top of the tin and squeeze the lid onto the pie to seal it, trimming any excess. Cut a slit in the middle of the pie to let any steam escape and bake in the oven for 20-25 minutes. Remove the pie from the oven and carefully remove the tin. Slide the pie onto a baking tray and then return to the oven for a further 15 minutes, or until golden-brown. Remove the pie from the oven, and top with the frozen cranberries. Return to the oven for a further 5-10 minutes.