Idag fortsätter vi i julsmakernas värld. Jag bjuder på en kaka med smak av apelsin och kanel. Toppad med kanelfrosting. En kaka som passar fint på julbordet! Önskar er alla en fin dag!

Christmas is getting closer, and right now I like to bake with flavors of Christmas. This cake is flavored with orange and cinnamon, and topped with cinnamon frosting. A cake that fits nicely on the Christmas table! Wish you all a nice day!



Orange-Cinnamon Cake

100 g butter, soft
2 dl sugar
2 eggs
1 tsp vanilla sugar
zest of one orange
1 tsp cinnamon
1,5 dl sour cream
3 dl flour
1 tsp baking powder
¼ tsp baking soda
pinch of salt
cinnamon chips

frosting
2 tbsp butter, softened
vanilla extract
0,5 tsp cinnamon
100 g cream cheese
3 dl powdered sugar

Stir together butter and sugar. Add the eggs and stir well. Mix in the vanilla, orange zest and sour cream. Finally, stir in the flour, baking powder, baking soda, cinnamon, salt and cinnamon chips. Fill a greased cake tin with batter and bake at 175 degrees about 30-40 minutes.
To make the frosting beat butter, vanilla, cinnamon, and cream cheese in a bowl. Add the powdered sugar, beating until well combined. Spread frosting evenly over top of  the cake.



Apelsin-Kanelkaka

100 g smör, mjuk
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
skal av en apelsin
1 tsk kanel
1,5 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk bikarbonat
nypa salt
kanelchips

glasyr
2 msk smör, mjukt
vaniljextrakt
0,5 tsk kanel
100 g färskost
3 dl florsocker

Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen och rör om ordentligt. Blanda i vaniljsocker, apelsinskal och gräddfil. Till sist rör ner mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, salt och kanelchips. Fyll en smord kakform med smeten och grädda i 175 grader ca 30-40 minuter.
För att göra glsyren vispa smör, vanilj, kanel och färskost i en skål. Tillsätt florsocker, vispa tills väl blandat. Bred glasyren jämnt över kakan.