En kaka med syrliga tranbär, som få sötma från sockret som karamelliseras när kakan bakas i ugn. Jag har lagt i pepparkakskrydda för att få hemmet att dofta jul och ge upphov till julkänslor! Om du inte har tranbär kan du använda lingon istället.

A cake with tart cranberries, which gets sweetness from the sugar that caramelizes when the cake is baked in the oven. I have used gingerbread spice as well, to get my home to smell like Christmas and give me Christmas feelings! If you don't have cranberries you can use lingonberries instead.


Cranberry Upside-Down Cake

100 g butter, room temperature
2,5 dl sugar, divided
0,5 tsp ground cinnamon
1 tsp gingerbread spice
4 dl fresh / frozen cranberries
1 egg
1 tsp vanilla sugar
3 dl flour
1,5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 dl coconut milk

Preheat oven to 175 degrees. Rub the bottom and sides of an 20-22 cm round cake pan with butter. In a bowl, whisk together 1,25 dl sugar with the cinnamon and gingerbread spice. Sprinkle mixture evenly over bottom of pan; arrange cranberries in a single layer on top.
With an electric mixer, cream butter, 1,25 dl sugar and vanilla sugar until light and fluffy. Add the egg, beat until well combined. In another bowl, whisk together flour, baking powder, and salt. With mixer on low speed, add flour mixture to butter mixture in three batches, alternating with the coconut milk, until well combined.
Spoon batter over cranberries in pan, and smooth top. Bake the cake until a toothpick inserted in the center comes out clean, 30-35 minutes. Let cool for 20 minutes. Run a knife around edge of cake; invert onto a platter.


Upp-och-ner-kaka med Tranbär

100 g smör, rumstemperatur
2,5 dl socker, uppdelat
0,5 tsk mald kanel
1 tsk pepparkakskrydda
4 dl färska /frysta tranbär
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 dl kokosmjölk

Värm ugnen till 175 grader. Smörj botten och sidorna av en 20-22 cm rund kakform med smör. I en skål blanda ihop 1,25 dl socker med kanel och pepparkakskrydda. Strö blandningen jämnt över botten av kakformen, placera sedan tranbären i ett enda lager ovanpå.
Vispa smör, 1,25 dl socker och vaniljsocker tills ljust och fluffigt. Tillsätt ägget, vispa tills väl blandat. I en annan skål, rör ihop mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt mjölblandning i smörblandningen i tre omgångar, omväxlande med kokosmjölk, tills välkombinerat.
Fördela smeten jämt över tranbären. Grädda kakan ca 30-35 minuter. Låt svalna i 20 minuter. Kör en kniv runt kanten på kakan och vänd kakan på en tallrik.