Det här är ett bakverk som inte behöver ugn. Ingredienserna blandas bara ihop och så är det klart. Den smälta chokladen på toppen är valbar, men ger en extra god smak till barsen.

This is a bar that does not need to baked in the oven. The ingredients are only mixed together. The melted chocolate on top is optional, but adds an extra good taste to the bars.  


Oatmeal Date Bars with Chocolate

5 dl rolled oats
10 soft dates, pitted
1 dl peanut butter
2 tbsp corn syrup/honey
1 tsp vanilla extract
chocolate, melted

In a food processor mix oats, dates, peanut butter, honey, vanilla, and process until dough comes together. Dough will be dense, it should not fall apart.  Press mixture into a pan (20x20cm) lined with parchment paper.

Melt the chocolate for the topping in a microwave. Pour chocolate over the base in an even layer, smoothing it with a spoon. Place pan in the refrigerator for at least 30 minutes, or until chocolate sets up a bit.

 

Havregryn Dadel Bars med choklad

5 dl havregryn
10 mjuk dadel, urkärnade
1 dl jordnötssmör
2 msk majssirap / honung
1 tsk vaniljextrakt
choklad, smält

I en matberedare blanda havregryn, dadel, jordnötssmör, honung och vanilj tills blandningen kommer ihop. Blandningen blir tät och den skall inte falla sönder. Tryck blandningen i en form (20x20cm) med bakplåtspapper.

Smält chokladen till toppigen i en mikrovågsugn. Häll chokladen över blandningen i ett jämnt lager, jämna ut med en sked. Ställ formen i kylskåp i minst 30 minuter, eller tills chokladen stelnat.