Det här är en av mina favoritkakor! Syrlig av citron och krämig och len av ricotta. Den är god att äta med vispad grädde och bär. 

This is one of my favorite cakes! Tangy lemon and with a creamy and smooth taste of ricotta. The cake is good with whipped cream and berries.


Citron-Ricottakaka

80 g smör, rumstemperatur
1 3/4 dl ricottaost
2 dl strösocker
2 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 citron, skal

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en liten brödform med smör.
Vispa smör, ricotta och socker pösigt. Tillsätt äggen ett i taget. Tillsätt vaniljsocker och citronskal och blanda tills kombinerat. Lägg  i de torra ingredienserna, liten mängd i taget, och rör om. Häll blandningen i den förberedda brödformen och grädda ca 40-45 minuter. Låt kakan svalna. Servera med vispad grädde och bär.



Lemon Ricotta Cake

80 g butter, at room temperature
1 3/4 dl ricotta cheese
2 dl granulated sugar
2 eggs
0,5 tsp vanilla sugar
1,5 dl flour
0,5 dl almond meal
1 tsp baking powder
a pinch of salt
1 lemon, zest

Preheat the oven to 175 degrees C. Grease a small loaf pan with butter.
Cream together butter, ricotta cheese, and sugar until fluffy. Add the eggs one at a time. Add the vanilla sugar and lemon zest and mix until combined. Add the dry ingredients, a small amount at a time, and stir. Pour the mixture into the prepared loaf pan and bake until a toothpick comes out clean and the cake is beginning to pull away from the sides of the pan, about 40-45 minutes. Let the cake cool. Serve with whipped cream and berries.