The Chinese
New Year is celebrated at its best. It is the year of the Dragon this year. In
Chinese astrology the dragon was seen as a powerful almighty king because it
was made up of different parts of animals such as a tiger, fish, snake and an
eagle. Here I have written more about the New Year celebrations. Around New
Year's shops sell a lot of different goodies and one of the goodies are
different cookies. I have baked two cookies for the festival, sesame cookies
and pineapple cookies. The recipe for sesame cookies I found here.
Sesame
Cookies
300
g sesampulver med socker
120
g florsocker
250
g mjöl
180
ml olivolja
0,5
tsk salt
100
g rostade sesamfrön till topping
Blanda
mjöl, salt, socker och sesampulver. Häll hälften av oljan i sesamblandningen
och blanda ihop. Häll resten av oljan och blanda väl. Rulla en boll och om det
inte smular, är degen klar. Annars, lägg till lite olja tills bollen inte
smular när du rullar den. Forma till bollar och rulla dem i sesamfrön. Grädda i
180C 10-13 minuter.
Sesame
Cookies
300
g of sesame powder with sugar
120
g icing sugar
250
g flour
180
ml olive oil
0,5
tsp salt
100
g roasted sesame seeds for topping
Mix
flour, salt, sugar and sesame powder. Pour half the oil in the sesame mixture
and mix together. Pour the remaining oil and mix well. Roll a ball and if it
does not crumble, the dough is ready. Otherwise, add a little oil until the
ball does not crumble when you roll it. Shape into balls and roll them in
sesame seeds. Bake at 180C 10-13 minutes.
Pineapple
Cookies
pineapple
filling
1
can (440 g) crushed pineapple, drain well
150
g sugar
1
tsp cinnamon
¼
tsp salt
dough
125
g butter, chopped, cold
25
g powdered sugar
1
egg yolk
150
g plain flour
25
g cornstarch
Place
all the ingredients for the filing in a saucepan. Cook until caramelized,
mashing pineapple gently. Transfer to a bowl and let cool. Shape into small
balls and place on a parchment paper covered baking sheet.
Mix
butter and powdered sugar. Add the egg yolk and mix well. Sift together flour
and cornstarch. Mix into the butter mixture. Place in refrigerator for 30
minutes. Take some dough and flatten it. Place a pineapple ball in the middle
and fold the dough. Place on a baking sheet. Brush with egg yolk. Bake in
preheated 180 C oven for 15 minutes.
Ananas
Cookies
ananasfyllning
1
burk (440 g) krossad ananas, utan vätska
150
g socker
1
tsk kanel
¼
tsk salt
125
g smör, kall
25
g florsocker
1
äggula
150
g vetemjöl
25
g majsstärkelse
Lägg
alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. Koka tills karamelliserat,
mosa ananasen försiktigt. Överför i en skål och låt kallna. Forma till små
bollar och lägg på ett bakplåtspappersklädd bakplåt.
21 Comments
Vilka fina småkakor! Roligt att du visar lite annorlunda kakor än man annars ser, visste t.ex. inte ens att det finns sesampulver. Och ananaskakorna ser så goda ut med sin fyllning.
ReplyDeleteThese really look delicious. They are perfect for a New Year celebration. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteThanks Mary!
DeleteSer mycket spännande ut Hovkonditorn! :)
ReplyDeleteTack snälla Amy!
DeleteWow, not just one but THREE wonderful recipe today! You've been very busy and the results are spectacular! Happy Chinese New Year once again!
ReplyDeleteVilka spännande kakor och den översta bilden på ananaskakan ser ut som en drake som sprutar eld ur munnen! För övrigt är jag född i självaste drakens år och tycker att det är ett mycket bra tecken. :)
ReplyDeleteJa, draken är ett bra tecken och tack!
DeleteVilka fina kakor du har bakat. De ser ut att smaka jättegott.
ReplyDeleteKram
Tack, ja mycket goda var de! Sesam ger god smak och ananas likaså :) Kram
DeleteHappy new year!
ReplyDeleteKram Malin
:) Tack, kram!
DeleteVilka fina kakor du bakat! Och vilken fin blogg du har.
ReplyDeleteTack, så snällt av dig!
Deleteåh bägge dessa kakor ser ljuvliga ut,vi brukar äta sesamkakor då vi åker ner till mannens land-Syrien och passa på och äta massa då de är så goda där nere.
ReplyDeleteTack! Ja sesamkakor är goda!
DeleteÄlskar möra småkakor, måste bli bättre på att baka det =)
ReplyDeleteJa, det är gott :)
DeleteDelicious! I love the pineapple tarts:D
ReplyDeleteThanks! Yes, they are really good!
DeleteÅh, ananaskakorna måste jag testa!
ReplyDelete