Bakar du bröd till jul? Här är ett bröd med härlig färg och riklig smak av rödbeta! 

Do you bake bread for Christmas? This one has a lovely color and a rich taste of red beet!


Bröd med rödbeta

1 dl rödbetspuré (ugnsrostad, mosad)
1,5 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk torrjäst
2 msk linfrön
1 dl havregryn
1 dl bovete
3-4 dl brödmjöl

Värm vatten till 42 grader. Blanda i salt, bovete, havregryn, linfrön och torrjäst. Rör om för hand eller med maskin. Blanda i brödmjöl en dl i taget tills degen är slät och fast. Låt jäsa övertäckt 1h. Knåda degen och forma till ett runt bröd. Värm ugnen till 225 grader och grädda brödet ca 20-30 minuter.


Bread with Beetroot

1 dl beetroot (roasted, mashed)
1,5 dl water
1 tsp salt
1 tsp dry yeast
2 tsp of flaxseed
1 dl rolled oats
1 dl buckwheat
3-4 dl bread flour

Heat water to 42 degrees. Mix in salt, buckwheat, oats, flaxseed and dry yeast. Stir by hand or by machine. Mix the bread flour a dl at a time until dough is smooth and firm. Let rise for 1 hour covered. Knead the dough and shape into a round bread. Preheat oven to 225 degrees and bake the bread for about 20-30 minutes.