Första gången jag bakar egna lussebullar. Har annars smakat på Ikea här i Singapore och de smakade inte bra. Men de är ju goda, saffranet ger verkligen en annorlunda smak till bullarna.

This is my first time to bake saffron buns shaped like these in the pictures. I have tasted Ikea's Lusse Buns, but they did not taste good. Saffron gives a good and different taste to the buns.


Lussebullar

2,5 dl mjölk
1 påse torrjäst
75 g smör, mjukt
1 dl socker
0,5 tsk salt
0,5 g saffran
1 dl gräddfil
8-10 dl mjöl

Värm mjölken till 42 grader. Blanda i saffran, socker, salt, torrjäst och en del av mjölet. Knåda. Blanda i gräddfil, och resten av mjölet. Knåda tills degen är slät och släpper bunkens kanter. Låt jäsa 1 h. Dela degen i 20 bitar och rulla dem till ca 25 cm långa band som du sedan formar till lussebullor. Tryck två russin i varje. Låt jäsa 30 minuter och pensla sedan med ägg. Grädda i 225 grader ca 10 minuter.


Saffron Buns

2,5 dl milk
1 packet dry yeast
75 g butter, softened
1 dl sugar
0,5 tsp salt
0,5 g of saffron
1 dl sour cream
8-10 dl flour

Warm the milk to 42 degrees. Mix in the saffron, sugar, salt, dry yeast and some flour. Knead. Mix in sour cream, and remaining flour. Knead until dough is smooth and comes off the bowl edges. Let rise for 1 h. Divide the dough into 20 pieces and roll them to about 25 cm long strips which you then shape into saffron buns. Press two raisins in each. Let rise for 30 minutes and then brush with egg. Bake at 225 degrees about 10 minutes.