Biscotti är kex som bakas vanligen till jul eller varför inte till nyårsfesten. Jag smaksatte med citron och valnötter, men man kan lika bra ta det man tycker om (chokladbitar, torkad frukt, pepparkakskrydda...)

Biscottis are usually baked for Christmas or why not to your New Year celebration. I flavored with lemon and walnuts, but you might as add take what you like (chocolate, dried fruit, gingerbread spice...)


Lemon –Walnut Biscotti

4 dl flour
0,5 tsp baking powder
0,25 tsp salt
pinch of baking soda
80 g butter, soft
1,5 dl sugar
2 tbsp lemon peel
1 egg
2 tbsp lemon juice
2 dl chopped walnuts

Beat butter and sugar. Add the egg and beat until combined. Add lemon peel, lemon juice, flour and walnuts. Stir. Divide dough into two pieces and shape each into a 25 cm roll about 1,5 cm wide. Flatten slightly. Bake in 175 degrees for 25-30 minutes. Let cool for 30 minutes. Reduce oven temperature to 150 degrees. Cut each loaf into 1 cm slices. Put slices, cut side down on cookie sheets. Bake about 7 minutes, turn slices and bake for 5 more minutes.


Citron-Valnöt Biscotti

4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
nypa bikarbonat
80 g smör, mjukt
1,5 dl socker
2 msk citronskal
1 ägg
2 msk citronsaft
2 dl hackade valnötter

Vispa smör och socker. Tillsätt ägget och vispa tills kombinerat. Tillsätt citronskal, citronsaft, mjöl och valnötter. Rör om. Dela degen i två bitar och forma varje del i en 25 cm rulle ca 1,5 cm bred. Platta något. Grädda i 175 grader i 25-30 minuter. Låt svalna i 30 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Skär varje kaka i 1 cm skivor. Lägg skivorna med skärytan nedåt på plåten. Grädda ca 7 minuter, vänd skivorna och grädda i 5 minuter till.