För att fira första Advent har jag bakat kakor med smak av jul. Pumpernickel påminner om pepparkaka, men är en mjuk variant och har glasyr på! De här är väldigt goda, så baka gärna som alternativ till vanliga pepparkakor.

To celebrate 1 Advent I have baked cookies with the taste of Christmas. Pumpernickel is reminiscent of gingerbread, but these are soft and has a glaze on them. They are really good, so please bake them as an alternative to regular gingerbread.


Pumpernickel

2 ägg
1,5 dl mörk sirap
1,5 dl farinsocker
100 g smör
5,5 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
0,5 dl ströbröd
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk pomeransskal
1 tsk baksoda
1 dl crème fraiche

Glasyr
220 g florsocker
1,5 msk marängpulver
4 msk varmt vatten

Vispa ägg, sirap och farinsocker pösigt. Blanda i det rumstempererade smöret under omrörning. Blanda de torra ingredienserna och häll dem samt creme fraiche i smeten. Ställ degen i kylskåpet några timmar för att hårdna till.

Med mjölade hander forma degen till bollar och platta ut dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 175 grader i ca 8 minuter.

Blanda florsocker och marängpulver och tillsätt vatten och vispa ca 5 minuter. Ha i mera vatten om det behövs. Glasyren skall vara blank och styv. Bred på kakorna. Man kan även blanda en glasyr av enbart florsocker och vatten.


Pumpernickel

2 eggs
1,5 dl dark syrup
1,5 dl brown sugar
100 g butter
5,5 dl flour
1 dl almond flour
0,5 dl breadcrumbs
2 tsp cinnamon
1 tsp cardamom
1 tsp orange peel
1 tsp soda
1 dl crème fraiche

glaze
220 g icing sugar
1,5 tbsp meringue powder
4 tbsp warm water

Beat eggs, syrup and brown sugar until fluffy. Mix in the room temperature butter, stirring. Mix the dry ingredients and pour them, and crème fraiche into the mixture. Place the dough in the refrigerator for a few hours to harden.

With floured hands shape the dough into balls and flatten them on a parchment paper covered plate. Bake at 175 degrees for about 8 minutes.

Mix powdered sugar and meringue powder and add water and whisk for 5 minutes. Add more water if necessary. The glaze should be glossy and stiff. Spread on the cookies. You can also make a glaze of just icing sugar and water.