The idea for these little cakes comes from Elra! She used poppy seeds in hers and I
used dried lavender, because poppy seeds are illegal in Singapore. I liked the
consistency of these, coarse and grainy. Today we celebrate Finnish Swedish Heritage Day, I have written more about the day here.
Orange-Lavender Cake
3 egg
1,5 dl sugar
2 tbsp butter
1 tbsp orange zest
1 tsp orange juice
1,6 dl semolina
1,6 dl almond, ground
1 tsp dried lavender
1 tsp baking powder
Preheat oven to 175 degrees. Grease and
flour a mold or small molds.
Mix sugar, eggs, melted butter, orange
zest and orange juice in a bowl. Add semolina, almond
flour, baking powder and salt. Mix. Divide batter among prepared molds. Bake
for 25 minutes, until golden.
Apelsin-Lavendelkaka
3 ägg
1,5 dl socker
2 msk smör
1 msk apelsinskal
1 tsk apelsinjuice
1,6 dl mannagryn
1,6 dl mandel, mald
1 tsk torkad lavendel
1 tsk bakpulver
Värm ugnen till 175
grader. Smörj och bröa en form eller små formar.
Blanda socker, ägg,
smält smör, apelsinskal och apelsinjuice i en skål. Tillsätt mannagryn,
mandelmjöl, bakpulver och salt. Blanda. Fördela smeten bland förberedda formar.
Grädda i 25 minuter, tills gyllene.
17 Comments
beautiful cake and great way to celebrate wow poppy seeds are illegal there how interesting
ReplyDeleteVilka söta små kakor! Lavendel har jag aldrig använt i bakverk, måste kanske plocka och torka nästa sommar och testa. :)
ReplyDeleteSå fina, låter riktigt goda
ReplyDeleteOlagligt med vallmofrön? But why?
ReplyDeleteHar det något att göra med att opium?
Ser i alla fall sjukt gott ut!
Ha en fin söndag
Rebecca: Thanks!
ReplyDeleteTove: Tack, lavendel är gott i bakverk!
Cupcakesfluffan: Tack :)
Tomtens Dotter: Ja, det har med opiumet att göra. Tack!
Tycker det är jättefin tanke med svenska dagen! :)
ReplyDeleteKakan ser och låter himla god. Har hört om det innan att vallmofrön inte är tillåtna! ;)
Ser gott ut :)
ReplyDeleteHaha, kul att det är illegalt med vallmofrön - SÅÅ farliga är de ju ändå inte ;) Fint att du firar svenska dagen <3 Jag har aldrig provat lavendel i bakverk, har bara fått för mig att det inte är något för mig vilket säkert är jättefel! Jag tycker inte riktigt om doften, smakar det som det luktar? Kakan ser i alla fall underbart god ut!
ReplyDeleteDe såg himla goda ut. Har aldrig testat sådana så tack för både tips och recept.
ReplyDeleteJättehärlig blogg och ha en bra dag!!!
Så fina de är! Kanske tokig fråga, men smakar det mannagryn om kakorna? Jag har tyvärr bara dåliga barndomsminnen av mannagrynsgröt. Men kakorna ser och låter väldigt goda ut!
ReplyDeleteUndrar just hur mycket vallmofrön man måste sätta i sej för att få ett opiumrus:)
ReplyDeleteFrön eller lavendel, gott ser det i alla fall ut.
Amy: Tack!
ReplyDeleteBullmamman: Tack :)
Alexandra: Nej, man skulle inte tro det :) Jag skulle nog säga att lavendel smakar liknande som den doftar, men man behöver inte ta så mycket av den i bakverken.
sandra: Tack så mycket!
Moma: Tack, och nej jag tycker inte att det smakar mannagryn :)
Mårtenssons kök: Ja, precis :) Tack!
oh så fin! vilken typ av form använder du? :)
ReplyDeletekarin: Tack! Här har jag använt silikonformar från Ikea :)
ReplyDeleteKiinnostava resepti, ja todella kauniit kakkuset! :)
ReplyDeleteHayley: Kiitos :)
ReplyDeleteI every time spent my half an hour to read this web site's articles or reviews every day along with a mug of coffee.
ReplyDeleteAlso visit my site ... view homepage