Chickpea and Potato cakes with crisp Vegetables and Curry sauce

4 potatoes, peeled and cubed
3 dl chickpeas
20 g butter
1 onion, chopped
2 cloves garlic, crushed
2 tsp ground coriander
1 tsp cumin seeds
2 tsp masala powder
0,9 dl flour
1 tsp baking powder
2 eggs
oil, for frying

sauce
125 ml vegetable stock
125 ml sour cream
50 ml milk
1-2 tsp curry powder
1 clove garlic
30 g freshly chopped coriander or mint
2 tsp lemon juice

500g mixed vegetables, sliced into stripes (zucchini, bell pepper, asparagus)
1 tsp lemon zest

Boil the potatoes until tender. Drain well. Add the chickpeas and mash with a potato masher. Heat the butter and sauté the onion and garlic. Add ground coriander, cumin seeds and masala powder and cook for a minute. Stir into the mash mixture. Add flour, baking powder and eggs. Season to taste. Form the mixture into cakes and set aside in the fridge for 10 minutes. Heat a thin layer of oil in a frying pan and fry the cakes for about five minutes on each sides, until golden.

Heat the vegetable stock. Sour cream, milk, curry powder and garlic in a saucepan. Simmer gently for 10 minutes until it thickens slightly. Add fresh herbs and the lemon juice and season to taste.

While the sauce is simmering, cook the vegetables. Heat oil in a frying pan and add the vegetables and stir-fry over high heat until browned and al dente. Remove from the heat and stir in lemon zest.
To serve place two or three chickpea cakes on a plate, top with vegetables and drizzle with the sauce.


Kikärt-potatiskakor med krispiga grönsaker och currysås

4 potatisar, skalade och tärnade
3 dl kikärter
20 g smör
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 tsk mald koriander
1 tsk kummin
2 tsk masala pulver
0,9 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
olja, till stekning

sås
125 ml grönsaksbuljong
125 ml gräddfil
50 ml mjölk
1-2 tsk currypulver
1 vitlöksklyfta
30 g färsk hackad koriander eller mynta
2 tsk citronsaft

500g blandade grönsaker, (zucchini, paprika, sparris)
1 tsk rivet citronskal

Koka potatisen tills den är mjuk. Låt rinna av väl. Tillsätt kikärterna och mosa. Hetta upp smöret och stek lök och vitlök. Tillsätt koriander, kumminfrön och masala pulver och stek en minut. Blanda i potatisblandningen. Tillsätt mjöl, bakpulver och ägg. Smaka av. Forma smeten till kakor och ställ i kylen i 10 minuter. Värm ett tunt lager olja i en stekpanna och stek kakorna i cirka fem minuter på varje sida, tills de är gyllene.

Värm grönsaksbuljong, gräddfil, mjölk, curry och vitlök i en kastrull. Sjud försiktigt i 10 minuter tills den tjocknar något. Tillsätt färska örter och citronsaft och krydda efter smak.

Medan såsen sjuder, stek grönsakerna. Hetta upp olja i en stekpanna och tillsätt grönsakerna och stek på hög värme tills brynt och al dente. Ta bort från värmen och rör i citronskal. Servera två eller tre kikärts-potatiskakor på en tallrik, toppa med grönsaker och ringla över såsen.