Chickpea and Potato cakes with crisp Vegetables and Curry sauce
4 potatoes, peeled and cubed
3 dl chickpeas
20 g butter
1 onion, chopped
2 cloves garlic, crushed
2 tsp ground coriander
1 tsp cumin seeds
2 tsp masala powder
0,9 dl flour
1 tsp baking powder
2 eggs
oil, for frying
sauce
125 ml vegetable stock
125 ml sour cream
50 ml milk
1-2 tsp curry powder
1 clove garlic
30 g freshly chopped coriander or mint
2 tsp lemon juice
500g mixed vegetables, sliced into
stripes (zucchini, bell pepper, asparagus)
1 tsp lemon zest
Boil the potatoes until tender. Drain
well. Add the chickpeas and mash with a potato masher. Heat the butter and
sauté the onion and garlic. Add ground coriander, cumin seeds and masala powder
and cook for a minute. Stir into the mash mixture. Add flour, baking powder and
eggs. Season to taste. Form the mixture into cakes and set aside in the fridge
for 10 minutes. Heat a thin layer of oil in a frying pan and fry the cakes for
about five minutes on each sides, until golden.
Heat the vegetable stock. Sour cream,
milk, curry powder and garlic in a saucepan. Simmer gently for 10 minutes until
it thickens slightly. Add fresh herbs and the lemon juice and season to taste.
While the sauce is simmering, cook the
vegetables. Heat oil in a frying pan and add the vegetables and stir-fry over
high heat until browned and al dente. Remove from the heat and stir in lemon
zest.
To serve place two or three chickpea
cakes on a plate, top with vegetables and drizzle with the sauce.
Kikärt-potatiskakor med krispiga
grönsaker och currysås
4 potatisar, skalade och tärnade
3 dl kikärter
20 g smör
1 lök, hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
2 tsk mald koriander
1 tsk kummin
2 tsk masala pulver
0,9 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
olja, till stekning
sås
125 ml grönsaksbuljong
125 ml gräddfil
50 ml mjölk
1-2 tsk currypulver
1 vitlöksklyfta
30 g färsk hackad koriander eller mynta
2 tsk citronsaft
500g blandade grönsaker, (zucchini, paprika,
sparris)
1 tsk rivet citronskal
Koka potatisen tills den är mjuk. Låt
rinna av väl. Tillsätt kikärterna och mosa. Hetta upp smöret och stek lök och
vitlök. Tillsätt koriander, kumminfrön och masala pulver och stek en minut.
Blanda i potatisblandningen. Tillsätt mjöl, bakpulver och ägg. Smaka av. Forma
smeten till kakor och ställ i kylen i 10 minuter. Värm ett tunt lager olja i en
stekpanna och stek kakorna i cirka fem minuter på varje sida, tills de är
gyllene.
Värm grönsaksbuljong, gräddfil, mjölk, curry
och vitlök i en kastrull. Sjud försiktigt i 10 minuter tills den tjocknar
något. Tillsätt färska örter och citronsaft och krydda efter smak.
Medan såsen sjuder, stek grönsakerna.
Hetta upp olja i en stekpanna och tillsätt grönsakerna och stek på hög värme
tills brynt och al dente. Ta bort från värmen och rör i citronskal. Servera två
eller tre kikärts-potatiskakor på en tallrik, toppa med grönsaker och ringla
över såsen.
13 Comments
MUMS! Curry, koriander, vitlök, kikärter... vad kan gå fel? ;)
ReplyDeleteThese really look wonderful. For better or worse, I am indeed back and have many stories and recipes to share with you. Please don't be a stranger. Have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteAlltså, det här låter för gott för att vara sant! Åååh, vad smaskigt! Bara såsen låter ju himmelsk <3
ReplyDeleteAlltid lika smakfullt med fina foton :-)
ReplyDeleteSo well presented. Love the flavors.
ReplyDeleteAmy: Ja, precis :)
ReplyDeleteMary: Thanks! Have a great day too!
Alexandra: Tack så mycket!
Susanne: Tack, snälla du!
Ellie: Thanks for your kind words!
det här lätt jättegott :) låter som något för mig :)
ReplyDeletedu får ha en underbar vecka du också! :)
Molly: Tack :)
ReplyDeleteOooo! Detta är verkligen en fröjd för både ögon och mage!
ReplyDeleteAnn:Louise: Tack, så snällt sagt av dig!
ReplyDeleteDet här ska jag prova! Alltid kul som vegetarian när man får lite ny inspiration!
ReplyDeleteKarin: Ja, gör det! Hoppas du gillar den!
ReplyDeleteså mumsig mat tack för att dela denna läckra bilder och få göra detta recept för njuta av det
ReplyDelete