Här får ni ett recept på härligt syrliga och fräscha kex. Dessa kex är mitt bidrag till Månadens Sötsak; Syrligt.

Here you get a recipe for great tangy and fresh cookies. These cookies are my contribution to Månadens Sötsak; Tangy.


Fyllda Grapefrukt Cookies

rivet skal av en halv röd grapefrukt
0,3 dl färskpressad grapefruktjuice
1,2 dl socker
2,7 dl vetemjöl, plus mer för arbetsyta
0,5 tsk bakpulver
nypa salt
60 g osaltat smör, mjukt
1 äggula

Fyllning
30 g osaltat smör, mjukt
2,4 dl florsocker
1,5 msk färskpressad röd grapefruktjuice

Värm ugnen till 175 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan. I en liten skål, blanda skal med 1 msk socker, ställ åt sidan. I en medelstor skål, blanda mjöl, bakpulver och salt, ställ åt sidan.

Vispa smör och resten av sockret fluffigt. Tillsätt äggulan, och vispa tills kombinerat, Rör ner skal-sockerblandningen. Tillsätt mjölblandningen, omväxlande med saften och blanda väl. Lägg degen i plastfilm och ställ i kylskåp i 30 minuter.

På en lätt mjölad arbetsyta, kavla ut degen till 0,3 cm tjock med en mjölad kavel. Ta ut cookies med en rund form. Grädda ca 13-15 minuter.

Med en spatel, bred fyllningen på hälften av cookies plana sida och andra hälften lägger du på som lock. Förvaras i en lufttät behållare i kylen i upp till 3 dagar.

Fyllning:
Vispa smör och socker tills fluffigt. Tillsätt juice, lite i taget, tills fyllningen håller ihop och är mjuk och krämig. Ställ kallt 30-60 minuter.


Filled Grapefruit Cookies

grated zest of half red grapefruit
0,3 dl freshly squeezed grapefruit juice
1,2 dl sugar
2,7 dl all-purpose flour, plus more for work surface
0,5 tsp baking powder
a pinch of salt
60 g unsalted butter, softened
1 egg yolk

30 g unsalted butter, softened
2,4 dl confectioners' sugar
1,5 tbsp freshly squeezed red grapefruit juice

Preheat oven to 175 degrees. Line a baking sheet with parchment paper, set aside. Combine zest with 1 tablespoon sugar, set aside. In a medium bowl, whisk together flour, baking powder, and salt, set aside.

Beat butter and remaining sugar until fluffy. Add the egg yolk and whisk until combined, stir in the zest-sugar mixture. Add flour mixture, alternating with the juice and mix well.
Cover dough with cling wrap and refrigerate for 30 minutes.

On a lightly floured work surface, roll out dough into 0,3 cm thick with a lightly floured rolling pin. Cut out cookies with a round cookie cutter. Bake about 13-15 minutes.

With a spatula, spread filling on half the cookies flat side and then put the other half as a cap. Store in an airtight container in the refrigerator for up to 3 days.

Filling:
Beat butter and sugar until fluffy. Add the juice, little by little, until the filling holds together and is smooth and creamy. Refrigerate 30-60 minutes.