Denna gryta får bli mitt bidrag till Månadens utmaning hos Kalasgott: stekar, soppor och grytor.

This stew is my contribution to Månadens utmaning at Kalasgott: roasts, soups and stews.


Morot-Linsgryta

1 lök
1 vitlöksklyfta
1 riven morot
0,5-1 dl röda linser
0,5 färsk chili
1 tsk spiskummin
0,5 tsk senapsfrön
1 burk tomakross
1-2 dl vatten
1-2 dl kokosmjölk
ev. salt

Skala och hacka lök och vitlök fint. Skala och riv moroten grovt. Hacka chilin fint. Häll olja i en kastrull och lägg i lök, vitlök, spiskummin, chili, senapsfrön och låt fräsa en stund. Blanda i morot, tomatkross, vatten och linser. Låt småkoka 15 minuter. Häll i kokosmjölk. Salta vid behov. Gott att äta med ris eller naan.


Carrot-Lentil Stew

1 onion
1 garlic clove
1 grated carrot
0,5-1 dl red lentils
0,5 fresh chilli
1 tsp jeera
0,5 tsp mustard seeds
1 can diced tomato
1-2 dl water
1-2 dl coconut milk
salt, if needed

Peel and chop onion and garlic finely. Peel and grate the carrot coarsely. Chop the chilli finely. Pour oil in a saucepan and add the onion, garlic, jeera, chilli, mustard seeds and cook for a while. Mix in carrots, tomatoes, water and lentils. Let simmer 15 minutes. Pour in coconut milk. Season to taste. Good eaten with rice or naan.