Ett saftigt bröd som håller länge pga marmeladen. Jag använde en apelsinmarmelad som inte var så söt, men en sötare variant kan med fördel användas. Servera brödet med apelsinmarmelad och ost.

A moist bread that keeps well for days because of the marmalade. I used an orange marmalade that was not so sweet, but a sweeter marmalade can be used. Serve the bread with orange marmalade and cheese.


Apelsin-solrosfröbröd
2 bröd

3 dl vatten
2 dl naturell yoghurt
½ dl matolja
4 tsk torrjäst
2 tsk salt
1 dl apelsinmarmelad
1 dl solrosfrön
ca 12-13 dl grovt vetemjöl

Värm vatten och yoghurt till 42 grader. Blanda jästen i en liten mängd mjöl och häll i vätskan. Tillsätt salt, olja och marmelad. Tillsätt solrosfrön och nästan all mjöl, arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 30-60 minuter till dubbel storlek. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta igenom den. Dela degen i två lika delar och forma till runda bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek. ca 30 minuter. Strö över solrosfrön. Grädda bröden en fals under mittten ca 30 minuter.


Orange-Sunflower seed Bread
2 bread

3 dl water
2 dl yoghurt
½ dl cooking oil
4 tsp dry yeast
2 tsp salt
1 dl orange marmalade
1 dl sunflower seeds
12-13 dl wholemeal wheat flour

Warm water and yogurt to 42 degrees. Mix the yeast in a small amount of flour and pour in the liquid. Add salt, oil and marmalade. Add the sunflower seeds and almost all flour, work together to form a smooth dough. Let rise for 30-60 minutes covered with a kitchen towel until doubled in size. Put the dough on lightly floured surface and work through it. Divide the dough into two equal parts and shape into round bread. Place the bread on a baking sheet with parchment paper and let rise covered with a kitchen towel until doubled in size, about 30 minutes. Sprinkle with sunflower seeds. Bake bread at the bottom part of the oven about 30 minutes.