En saftig kaka med smak av apelsin och mandel. Chokladglasyren är pricken på i:et!

A moist cake with taste of orange and almond. The chocolate glaze gives the finishing touch to the cake!


Mandel-apelsinkaka

2,4 dl socker
1 dl mandel, mald
0,5 dl apelsinjuice
2 tsk apelsinskal
120 g smör, mjukt
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1,2 dl gräddfil
3 dl mjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt

Glasyr
1,5 dl florsocker
2 msk kakao
1 msk smör
1 msk mjölk

Smörj en ugnsfast form och strö över mjöl, ställ åt sidan.
I en skål, vispa smör och socker fluffigt, blanda i mandel och apelsin. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda väl efter varje ägg. Ha i vaniljsocker. I en liten skål, kombinera gräddfil och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och salt i sockerblandningen växelvis med gräddfilsblandningen.
Häll smeten i bakformen. Grädda i 175 ° i 45-55 minuter. Låt svalna i 10 minuter innan du avlägsnar kakan från formen.

Blanda alla ingredienser till glasyren i en skål och värm försiktigt i micron en stund, rör om och bred på kakan.


Almond-Orange Cake

2,4 dl sugar
1 dl almond, ground
0,5 dl orange juice
2 tsp orange zest
120 g butter, softened
 2 egg
1 tsp vanilla sugar
1,2 dl sour cream
3 dl flour
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt

Glaze
1,5 dl icing sugar
2 tbsp cocoa
1 tbsp butter
1 tbsp milk

Grease an ovenproof baking pan and sprinkle with flour, set aside. In a bowl, whisk butter and sugar until fluffy, mix in the almond and orange. Add eggs, one at a time, mixing well after each egg. Add the vanilla sugar. In a small bowl, combine sour cream and milk. Mix flour, baking powder and salt into sugar mixture alternately with sour cream mix.
Pour batter into baking pan. Bake at 175 ° C for 45-55 minutes. Let cool for 10 minutes before removing the cake from the pan.

For the glaze combine all the ingredients in a bowl and heat in the microwave for a while, stir and spread on the cake.