Apple Crumb Bars

2,75 dl flour
0,8 dl sugar
1/2 tsp salt
120 g butter pieces + 1 tbsp butter
0,3 dl brown sugar
0,6 dl oats
1 dl apple jam
1-2 apple, sliced
1 tsp lemon juice
cinnamon

Stir together flour, sugar and salt. Add 120 g butter, crumble with your fingers.  Continue mixing until combined. Take 1,5 dl of this mixture and set aside. With the remaining, press this firmly into the bottom of a baking pan. Bake at 175 for 10-15 minutes. 
To the reserved flour mixture add brown sugar, oats. Work in the remaining 1 tbsp of butter, using your fingers. Work until it is in small clumps.  
Spread apple jam over the hot crust and place the apple slices on the jam. Sprinkle with cinnamon and the streusel topping. Bake for 25 minutes. 


Äpple smulpaj

2,75 dl vetemjöl
0,8 dl socker
1/2 tsk salt
120 g smörbitar + 1 msk smör
0,3 dl farinsocker
0,6 dl havregryn
1 dl äpplesylt
1-2 äpple, skivad
1 tsk citronsaft
kanel

Rör ihop mjöl, socker och salt. Blanda i 120 g smör, smula med fingrarna. Fortsätt att blanda tills kombinerat. Ta 1,5 dl av blandningen och ställ åt sidan. Platta resterande deg i en bakform. Grädda botten i 175 i 10-15 minuter.
Blanda farinsocker och havregryn i den resterande mjölblandningen. Blanda i 1 msk smör, med hjälp av fingrarna. Arbeta tills det är i små klumpar.
Bred äpplesylt över det varma pajskalet och placera äppelbitarna på sylten. Strö över kanel och streusel topping. Grädda i 25 minuter.