En söt kaka med smak av mandelmassa och blåbär. Påminner om mazarin till smaken. Servera gärna med vaniljglass. 

A sweet cake with a taste of almond paste and blueberries. Reminiscent of Mazarin in taste. Serve with vanilla ice cream.


Blåbär-Mandelmassakaka


50 g smör, rumsvarmt

80 g mandelmassa, riven

60 g strösocker 

1 ägg

45 g vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljsocker

1,5 dl färska blåbär


Värm ugnen till 175 C grader. Klä en form, ca 20 x 15 cm, med bakplåtspapper.

Blanda smör, mandelmassa och socker i en skål. Blanda i ägget. Tillsätt sedan mjöl, bakpulver och vaniljsocker och blanda till en slät smet. Bred ut smeten i formen. Strö blåbären över smeten. Grädda kakan i 25-30 minuter tills en sticka kommer ut torr. Den kommer fortfarande att vara lite kladdig precis runt bären. Ta ut kakan och låt den svalna.



Blueberry-Almond Paste Cake


50 g butter, room temperature

80 g almond paste, grated

60 g caster sugar

1 egg

45 g wheat flour

0.5 tsp baking powder

0.5 tsp vanilla sugar

1.5 dl fresh blueberries


Preheat the oven to 175 C degrees. Line a baking pan, approx. 20 x 15 cm, with parchment paper.

Mix butter, almond paste and sugar in a bowl. Mix in the egg. Then add flour, baking powder and vanilla sugar and mix to a smooth batter. Spread the batter into the baking pan. Sprinkle the blueberries over the batter. Bake the cake for approx. 30 minutes until a skewer comes out dry. It will still be a little sticky right around the berries. Take the cake out and let it cool.