Vill du ha ett recept på saftiga chokladmuffins med en god krämig frosting? Ja, jag visste väl det :) Jag gjorde mina muffins i silikonformar, några lite större och några mindre, men du väljer vilken storlek du vill ha på dina muffins. Choklad är alltid gott!

Do you want a recipe for moist chocolate muffins with a delicious creamy frosting? Yes, I knew that :) I made my muffins in silicone molds, some a little bigger and some smaller, but you choose what size you want your muffins to be. Chocolate is always good!

Chocolate Fudge Muffins


85 g butter, softened

1 1/4 dl light brown sugar

2 eggs

0.5 dl creme fraiche

0.5 tsp vanilla extract

1 dl all-purpose flour

1 dl cocoa powder

0.5 tsp baking powder

1/8 tsp salt


For the frosting:

1 dl heavy cream

1 dl dark chocolate, chopped

2.5 tbsp cocoa powder


Heat the oven to 175 C degrees.

In a bowl stir together the butter and sugar until light and fluffy. Add the eggs, one at a time. Stir well. Then add the creme fraiche, and vanilla. Add the flour, cocoa powder, baking powder and salt. Stir until combined. Spread the batter into muffin cups and bake for approx. 15 minutes, until a toothpick inserted in the center comes out clean, with moist crumbs. Let the muffins cool to room temperature.

For the frosting, heat the cream in a small pan over low heat, do not let come to a boil. Remove from the stove. Add the chocolate. Let sit for 5 minutes, or until all the chocolate is melted, then stir until smooth. Sift in the cocoa and stir  until smooth. Using a spoon spread the frosting over the muffins. 



Choklad Fudgemuffins


85 g smör, mjukt

1 1/4 dl ljust farinsocker

2 ägg

0,5 dl creme fraiche

0,5 tsk vaniljextrakt

1 dl vetemjöl

1 dl kakaopulver

0,5 tsk bakpulver

1/8 tsk salt


Till frostingen:

1 dl vispgrädde

1 dl mörk choklad, hackad

2,5 msk kakaopulver


Värm ugnen till 175 C grader.

Rör ihop smör och socker i en skål tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda väl. Tillsätt sedan creme fraiche och vanilj. Tillsätt mjöl, kakaopulver, bakpulver och salt. Rör om tills allt är blandat. Häll smeten i muffinsformar. Grädda i ca. 15 minuter, tills en tandpetare i mitten kommer ut ren, med fuktiga smulor. Låt dem svalna till rumstemperatur.

Till frostingen, värm upp grädden i en liten kastrull på låg värme, låt inte koka. Ta bort från spisen och tillsätt chokladen. Låt stå i 5 minuter, eller tills all choklad har smält, rör sedan om tills det är slätt. Sikta i kakaon och rör till en slät smet. Bred frostingen över muffinsen.