Idag bjuder jag på en sommarkaka såhär i slutet av april. Men snart är det ju sommar :) Vi hade specialpris på holländska jordgubbar, så då måste jag ju baka något gott. Och gott blev det och sommarkänslan kom också :) Ha en fin dag!

Today's recipe is a summer cake at the end of April. But soon it's summer :) We had special price on Dutch strawberries, so I had to bake something good. And it was good and the summer feeling came too :) Have a nice day!


Strawberry Crumb Cake


Strawberry Sauce:

1.5 dl strawberries, sliced

1 tbsp light brown sugar

0.5 tsp cornstarch, dissolved in 1 tsp water


Cream Cheese Layer:

75 g cream cheese

0.5 egg

1.5 tbsp light brown sugar

0.5 lemon zest, optional


Cake:

45 g butter, cold

1.5 dl flour

0.5 dl light brown sugar

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 egg

0.5 dl creme fraiche

0.5 tsp vanilla extract


For the Strawberry Sauce:

In a saucepan, put strawberries, sugar and dissolved cornstarch. Stir to combine and bring to a boil. Then reduce the heat and let simmer for 5-8 minutes or just until thickened to a jam-like consistency.

For the Custard:

In a bowl, stir cream cheese, egg and sugar until smooth. Set aside.

For the Cake:

Preheat oven to 175° C. Line a 14 cm springform pan with parchment paper.

In a bowl, combine butter, flour and sugar until crumbly. Reserve 0.5 dl for the topping. To the rest of the flour mixture, mix in baking powder and salt. Then add egg, creme fraiche and vanilla. Mix, it will be lumpy, which is ok. Spread the cake batter evenly into bottom of the springform pan. Top with the custard layer, leaving a 1 cm border around edge of pan. Spoon strawberry sauce evenly over the top. Then sprinkle with the reserved crumb mixture on top. Bake for approx. 40 minutes or until edges are golden and cake is puffed up. Let cool completely.



Jordgubbssmulkaka


Jordgubbssås:

1,5 dl jordgubbar, skivade

1 msk ljust farinsocker

0,5 tsk majsstärkelse, löst i 1 tsk vatten


Färskostlager:

75 g färskost

0,5 ägg

1,5 msk ljust farinsocker

0,5 citronskal, valfritt


Kaka:

45 g smör, kallt

1,5 dl mjöl

0,5 dl ljust farinsocker

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 ägg

0,5 dl creme fraiche

0,5 tsk vaniljextrakt


Jordgubbssås:

I en kastrull, lägg jordgubbar, socker och löst majsstärkelse. Rör om och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda i 5-8 minuter eller bara tills det tjocknat till en syltliknande konsistens.

Färskostblandning:

I en skål, blanda färskost, ägg och socker tills det är slätt. Ställ åt sidan.

Kaksmet:

Värm ugnen till 175° C. Klä en 14 cm springform med bakplåtspapper.

I en skål, blanda smör, mjöl och socker tills det är smuligt. Spara 0,5 dl till toppingen. Till resten av mjölblandningen, blanda i bakpulver och salt. Tillsätt sedan ägg, creme fraiche och vanilj. Blanda, det blir inte helt slätt, vilket är ok. Fördela kaksmeten jämnt i botten av springformen. Toppa med färskostblandningen, lämna 1 cm av kanten utan. Häll jordgubbssåsen jämnt över färskostblandningen. Strö sedan smulblandningen ovanpå. Grädda i ca. 40 minuter eller tills kanterna är gyllene. Låt svalna helt.