En saftig chokladkaka med ett lager av sylt på under en krämig espresso-chokladglasyr. Sylten ger det där lilla extra och jag tycker att det blev så lyckat. Ta den sylt du har hemma. Jag tycker att hallon, jordgubb eller aprikossylt passar bra här. Verkligen så god!

A moist chocolate cake with a layer of jam under a creamy espresso chocolate glaze. The jam gives it that little extra and I think it turned out very successful. Use the jam you have at home. I think raspberry, strawberry or apricot jam goes well here. Really so good!


Chokladsyltkaka med Chokladglasyr


50 g smör, mjukt

25 g olja

95 g ljust farinsocker

1 stort ägg

65 g vetemjöl

15 g kakao

0,5 tsk vaniljsocker

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt

3/4 dl kvarg


sylt


Glasyr:

40 g smör, smält

1.5 msk kakaopulver

1 msk varm espresso

2 dl florsocker


Sätt ugnen på 175 C grader. Vispa smör, olja, socker ihop. Tillsätt ägget och blanda väl. Blanda i de torra ingredienserna tillsammmans med kvargen till en slät smet. Häll smeten i en rund bakform, (15 cm), klädd med bakplåtspapper och grädda i ca 20-25 minuter. Låt den svalna helt. Bred på sylt och häll sedan på glasyren. För glasyren blanda alla ingredienser till en slät smet. 



Chocolate Jam Cake with Chocolate Glaze


50 g butter, soft

25 g oil

95 g light brown sugar

1 large egg

65 g wheat flour

15 g cocoa

0.5 tsp vanilla sugar

0.5 tsp baking powder

a pinch salt

3/4 dl quark


jam 


Glaze:

40 g butter, melted

1.5 tbsp cocoa powder

1 tbsp warm espresso

2 dl icing sugar


Set the oven to 175 C degrees. Beat butter, oil, sugar together. Add the egg and mix well. Mix in the dry ingredients together with the quark to a smooth batter. Pour the batter into a round baking pan, (15 cm), lined with parchment paper and bake for about 20-25 minutes. Let it cool completely. Spread on a layer of jam and then pour on the glaze. For the glaze, mix all the ingredients to a smooth batter.