Rabarber är gott och tillsammans med jordgubbar blir det en god smakkombination. Syrlig rabarber och söt jordgubb passar så bra ihop i bakverk, men även i kräm, curd, saft... Ja, det finns så mycket gott att göra av dem. Vad brukar du laga av rabarber eller jordgubbar?

Rhubarb is good and together with strawberries it makes a good flavor combination. Tart rhubarb and sweet strawberry go so well together in baked goods, but also in cream, curd, lemonade... Yes, there is so much good to do with them. What do you usually make with rhubarb or strawberries?


Rabarber & Jordgubbssmulpajer


Smuldeg:

3 dl vetemjöl

1 dl ljust farinsocker

0,5 tsk bakpulver

140 g smör, kallt

1 liten äggula


Fyllning:

rabarber & jordgubbscurd

skivade jordgubbar


Värm ugnen till 175 C grader. Klä en 20 cm x 20 cm fyrkantig bakform med bakplåtspapper eller använd små springformar. I en skål rör ihop mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret och äggulan och rör tills blandningen är smulig och liknar våt sand. Tryck ut cirka 2/3 av blandningen i botten av bakformen. Bred på curd och toppa med skivade jordgubbar. Smula resten av degen över. Grädda i ugnen i cirka 20 minuter, tills smullagret börjar bli gyllene. Låt svalna till rumstemperatur.



Rhubarb & Strawberry Crumb Pies


Crumb Dough:

3 dl plain flour

1 dl light brown sugar

0.5 tsp baking powder

140 g butter, cold 

1 small egg yolk


Filling:

rhubarb & strawberry curd

sliced strawberries


Heat the oven to 175 C degrees. Line a 20 cm x 20 cm square baking tin with baking paper or use small springform tins. In a bowl, mix flour, sugar and baking powder. Add the butter and egg yolk and stir until the mixture is crumbly and resembles wet sand. Press about 2/3 of the mixture into the bottom of the baking dish. Spread on curd and top with sliced strawberries. Crumble the rest of the dough over. Bake in the oven for about 20 minutes, until the crumb layer starts to turn golden. Allow to cool to room temperature.