Idag firas Runebergsdagen i Finland. Ofta firas denna dag med bakelsen runebergstårta. Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg påstås ha ätit denna tårta dagligen och tårtan fick därför sitt namn efter honom.  Idag finns många varianter av bakelsen, och exakt hur den ursprungligen såg ut är inte känt, men den vanligaste varianten idag är en cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt. I år bakade jag Runebergstårtorna i kakform och om du inte har bakat dessa, så kan jag verkligen rekommendera att göra det. Så goda, så smakrika!

Today is Runeberg's Day in Finland. This day is often celebrated with the Runeberg's cake. Finland's national poet Johan Ludvig Runeberg is said to have eaten this cake daily and the cake was therefore named after him. Today there are many variations of the pastry, and exactly what it originally looked like is not known, but the most common variation today is a cylindrical pastry made from almonds or hazelnuts and breadcrumbs that is soaked in rum or punch and garnished with icing and raspberry jam. This year I baked the Runeberg's cakes in a loaf pan and if you haven't baked these, I can really recommend doing so. So good, so tasty!


Runebergskaka


50 g smör, mjukt

3/4 dl ljust farinsocker

1 ägg

3/4 dl vetemjöl

0,5 dl mandelmjöl

0,5 dl pepparkakssmul

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk vanilj

0,5 tsk kardemumma

2 msk grädde

0,5 tsk mandelessens

hallonsylt


2 msk vatten

1/4 tsk mandelessens


Glasyr:

florsocker

vatten

hallonsylt


Blanda smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och blanda väl. Blanda alla torra ingredienser och lägg till dem i smeten. Tillsätt grädde och mandelessens och blanda till en smidig smet. 


Smörj och mjöla en liten bakform. Häll smeten i formen. Tryck med en sked en fördjupning i smeten och klicka i lite hallonsylt. Täck med smet. Grädda i 175 C grader i ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna helt. Blanda vatten och mandelessens och pensla kakan med blandningen. 

Blanda florsocker och vatten till en slät pasta. Bred glasyren på kakan och klicka på hallonsylt. 



Runeberg’s Cake


50 g butter, soft

3/4 dl light brown sugar

1 egg

3/4 dl wheat flour

0.5 dl almond flour

0.5 dl gingerbread crumbs

0.5 tsp baking powder

0.5 tsp vanilla

0.5 tsp cardamom

2 tbsp cream

0.5 tsp almond essence

raspberry jam


2 tbsp water

1/4 tsp almond essence


Icing:

icing sugar

water

raspberry jam


Mix butter and sugar until fluffy. Add the egg and mix well. Mix all the dry ingredients and add them to the batter. Add cream and almond essence and mix to a smooth batter.


Grease and flour a small baking pan. Pour the batter into the pan. Use a spoon to make an indentation in the batter and add some raspberry jam. Cover with batter. Bake at 175 C degrees for about 25-30 minutes. Allow the cake to cool completely. Mix water and almond essence and brush the cake with the mixture. Mix icing sugar and water to a smooth paste. Spread the icing on the cake and top with raspberry jam.