Skrynkliga Kakan eller Världens Bästa Kaka
Kaksmet:
1,5 dl socker
125 g smör
2,5 dl mjöl
4 äggulor
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk mjölk
Maräng:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
2,5 dl tjock vaniljkräm
2,5 dl vispad grädde
romessens, efter smak
Vispa socker och smör poröst. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa väl. Rör ner mjöl, bakpulver och vanilj och till sist mjölken. Blanda slätt. Fördela smeten på ett bakplåtspapper till en tunn rektangel.
Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt socker i omgångar under vispning. Fortsätt att vispa och ha i en nypa salt. Bred ut marängsmeten jämt över kaksmeten. Grädda i 150 C grader, i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna.
Blanda vaniljkräm med vispad grädde och ha i romessens.
Dela kakbottnet på mitten, så du får två lika stora bitar. Häll fyllningen på den ena kakbiten och lyft på den andra kakbiten. Ställ i kylen innan servering.
Wrinkle Cake aka World’s Best Cake
Cake Batter:
1,5 dl sugar
125 g butter
2,5 dl flour
4 egg yolks
1 tsp baking powder
0.5 tsp vanilla essence
3 tbsp milk
Meringue:
4 egg whites
one pinch of salt
2 dl sugar
Filling:
2.5 dl thick custard
2.5 dl whipped cream
rum essence, to taste
Beat sugar and butter fluffy.. Add the egg yolks one at a time, beating well. Stir in flour, baking powder and vanilla and finally the milk. Mix until smooth. Spread the batter on a parchment paper lined baking sheet to a thin rectangle. Beat the egg whites until white and fluffy. Add sugar in batches while whisking. Continue to whisk and add a pinch of salt. Spread the meringue batter evenly over the cake batter. Bake at 150 C degrees, in the lower part of the oven for about 30 minutes. Let cool.
Mix custard with whipped cream and add in rum essence.
Split the cake base in half, so you get two equal-sized pieces. Pour the filling on one piece of the cake and lift on the other piece of cake. Place in the fridge before serving.
0 Comments