Idag fyller jag år och har bakat en av mina favorit kakor, som min farmor introducerat till oss. Kakan är populär i Norge och går under namnet Världens Bästa Kaka. Vi har alltid kallat den skrynkliga kakan pga. marängen. Fyllningen i kakan har romsmak och min farmor använde en påse med vaniljkrämspulver som man kokade upp med mjölk och sedan blandade i vispad grädde. Nu har jag inte denna påse, men jag har fått till den exakta smaken på fyllningen genom att använda vaniljkräm, grädde och romessens. Så god!!

Today is my birthday and I have baked one of my favorite cakes, which my grandmother introduced to us. The cake is popular in Norway and goes by the name World's Best Cake. We have always called the wrinkled cake because of the meringue. The filling in the cake is rum-flavored and my grandmother used a bag of vanilla cream powder that was boiled with milk and then mixed with whipped cream. Now, I don't have this bag, but I got the exact flavor of the filling by using custard, cream, and rum essence. So good!!


Skrynkliga Kakan eller Världens Bästa Kaka 


Kaksmet:

1,5 dl socker

125 g smör

2,5 dl mjöl

4 äggulor

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

3 msk mjölk


Maräng:

4 äggvitor

2 dl socker


Fyllning:

2,5 dl tjock vaniljkräm

2,5 dl vispad grädde

romessens, efter smak


Vispa socker och smör poröst. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa väl. Rör ner mjöl, bakpulver och vanilj och till sist mjölken. Blanda slätt. Fördela smeten på ett bakplåtspapper till en tunn rektangel.

Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt socker i omgångar under vispning. Fortsätt att vispa och ha i en nypa salt. Bred ut marängsmeten jämt över kaksmeten. Grädda i 150 C grader, i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna.

Blanda vaniljkräm med vispad grädde och ha i romessens. 

Dela kakbottnet på mitten, så du får två lika stora bitar. Häll fyllningen på den ena kakbiten och lyft på den andra kakbiten. Ställ i kylen innan servering.




Wrinkle Cake aka World’s Best Cake


Cake Batter:

1,5 dl sugar

125 g butter

2,5 dl flour

4 egg yolks

1 tsp baking powder

0.5 tsp vanilla essence

3 tbsp milk


Meringue:

4 egg whites

one pinch of salt

2 dl sugar


Filling:

2.5 dl thick custard

2.5 dl whipped cream

rum essence, to taste


Beat sugar and butter fluffy.. Add the egg yolks one at a time, beating well. Stir in flour, baking powder and vanilla and finally the milk. Mix until smooth. Spread the batter on a parchment paper lined baking sheet to a thin rectangle. Beat the egg whites until white and fluffy. Add sugar in batches while whisking. Continue to whisk and add a pinch of salt. Spread the meringue batter evenly over the cake batter. Bake at 150 C degrees, in the lower part of the oven for about 30 minutes. Let cool.


Mix custard with whipped cream and add in rum essence.

Split the cake base in half, so you get two equal-sized pieces. Pour the filling on one piece of the cake and lift on the other piece of cake. Place in the fridge before serving.