Körsbärskaka med smultopping är den perfekta kakan denna sommar. Passar bra att ta med till picknicken, till stranden eller bara njuta av i trädgården en solig och varm dag! Hoppas du mår bra och har en fin dag!

Cherry cake with crumb topping is the perfect cake this summer. Great to take to the picnic, to the beach or just enjoy in the garden on a sunny and warm day! Hope you are well and have a nice day!


Cherry Jam Crumble Cake


Crumble:

20 g butter, cold

0.5 dl flour

0.5 dl finely chopped nuts

1.5 tbsp granulated sugar 


Batter:

50 g butter, softened 

3/4 dl granulated sugar

1 large egg

0.5 dl sour cream

1.5 dl plain flour

2 tbsp cornflour

0.5 tsp baking powder

1/8 tsp baking soda

3/4 tsp almond extract

0.5 tbsp lemon juice 


1 dl cherry jam 


Crumbs: Combine the butter, flour, nuts and sugar until crumbs form. Set aside. 

Cake batter: Stir together the butter and sugar until fluffy. Add the egg and sour cream and mix well. Then stir in flour, cornflour, baking powder, baking soda, almond extract and lemon juice. Pour the batter into a cake tin lined with parchment paper. Spread the batter up the edges a bit.  Dollop the cherry jam over the batter at least 1cm in from the edges. Top with the crumble. Bake for about 40 minutes or until a skewer comes out of the centre clean. Let cool.



Körsbärssylt Smulkaka


Smuldeg:

20 g smör, kallt

0,5 dl mjöl

0,5 dl finhackade nötter

1,5 msk strösocker


Smet:

50 g smör, mjukt

3/4 dl strösocker

1 stort ägg

0,5 dl gräddfil

1,5 dl vetemjöl

2 msk maizena

0,5 tsk bakpulver

1/8 tsk bikarbonat

3/4 tsk mandelextrakt

0,5 msk citronsaft


1 dl körsbärssylt


Smuldeg: Blanda smör, mjöl, nötter och socker tills det bildas smulor. Ställ åt sidan.

Kaksmet: Rör ihop smör och socker tills det blir fluffigt. Tillsätt ägget och gräddfilen och blanda väl. Rör sedan ner mjöl, maizena, bakpulver, bikarbonat, mandelextrakt och citronsaft. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd bakfom. Bred ut smeten, också lite upp på kanterna. Lägg körsbärssylten på smeten minst 1 cm in från kanterna. Toppa med smuldegen. Grädda i ca 40 minuter. Låt svalna.