Munkringar
1,5 dl mjölk
0,5 dl socker
0,5 tsk salt
0,5 tsk kardemumma
3-4 dl vetemjöl
6 g torrjäst
2 msk mjukt smör
olja till fritering
socker till dekoration
Värm mjölken till 43 C grader. Blanda i socker, salt och kardemumma. Blanda torrjästen i hälften av mjölet och blanda i mjölkblandningen. Blanda sedan i resterande mjöl och det mjuka smöret. Knåda till en mjuk deg och låt jäsa i 45 minuter. Tryck degen på en mjölad arbetsyta till ca 2 cm hög. Ta ut rundlar och med en tyll gör ett hål i varje rundel. Värm oljan till 180 C grader och fritera varje munkring tills gyllene på båda sidor. Lägg munkana på hushållspapper och doppa sedan i socker.
Sugar Donuts
1.5 dl milk
0.5 dl sugar
0.5 tsp salt
0.5 tsp cardamom
3-4 dl wheat flour
6 g dry yeast
2 tbsp soft butter
oil for frying
sugar for decoration
Heat the milk to 43 C degrees. Mix in sugar, salt and cardamom. Mix the dry yeast in half of the flour and mix in the milk mixture. Then mix in the remaining flour and the soft butter. Knead into a soft dough and let rise for 45 minutes. Press the dough on a floured work surface to about 2 cm high. Take out rounds and with a piping tip make a hole in each round. Heat the oil to 180 C degrees and fry each donut until golden on both sides. Put the donuts on kitchen paper and then dip in sugar.
1 Comments
Så fina munkar du har gjort:) Ha en fin veckoslut Katarina.
ReplyDelete