Chai påminner mycket om pepparkaka till smaken och doften. Så egentligen kan man välja att kalla dessa muffins chai eller pepparkaka :) Så saftiga och smakerna är verkligen så goda! Och sen att de är toppade med ett smul gör dem 100 gånger bättre :)

Chai is very reminiscent of gingerbread in taste and aroma. So really you can choose to call these muffins chai or gingerbread :) So moist and the flavors are really so good! And since they are topped with a streusel makes them 100 times better :)


Chai Streusel Muffins


Streusel:

15 g cold butter

2 tbsp wheat flour

1 tbsp light brown sugar

0.5 tsp ground cinnamon

1/4 tsp ground cardamom

1/8 tsp ground ginger

one pinch of salt


Muffins:

45 g butter, soft

3/4 dl light brown sugar

1 large egg 

1.5 dl wheat flour

0.5 tsp ground cinnamon

0.5 tsp ground cardamom

1/4 tsp ground ginger

1/8 tsp ground nutmeg 

1/8 tsp ground cloves 

0.5 tsp baking powder

1/4 tsp baking soda

one pinch of salt

0.5 dl creme fraiche

0.5 tsp vanilla extract


Preheat the oven to 175 C.

Streusel: In a bowl stir together butter, flour, light brown sugar, cinnamon, cardamom, ginger, and salt until crumbs form. 


Muffins: Stir the butter and sugar until fluffy. Add the egg, and stir well. Add the the flour, cinnamon, cardamom, ginger, baking powder, baking soda, and salt together with the creme fraiche and vanilla.


Spoon the batter evenly into muffin cups. Sprinkle the streusel topping on each muffin. Bake the muffins for 15-18 minutes. Remove from the oven and allow them to cool. 



Chai Smulmuffins


Smul:

15 g kallt smör

2 msk vetemjöl

1 msk ljust farinsocker

0,5 tsk mald kanel

1/4 tsk mald kardemumma

1/8 tsk mald ingefära

en nypa salt


Muffins:

45 g smör, mjukt

3/4 dl ljust farinsocker

1 stort ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk mald kanel

0,5 tsk mald kardemumma

1/4 tsk mald ingefära

1/8 tsk mald muskotnöt

1/8 tsk mald kryddnejlika

0,5 tsk bakpulver

1/4 tsk bikarbonat

en nypa salt

0,5 dl creme fraiche

0,5 tsk vaniljextrakt


Värm ugnen till 175 C.

Streusel: Rör ihop smör, mjöl, ljust farinsocker, kanel, kardemumma, ingefära och salt i en skål tills det bildas smulor.


Muffins: Rör smör och socker fluffigt. Tillsätt ägget och rör om väl. Tillsätt mjöl, kanel, kardemumma, ingefära, bakpulver, bikarbonat och salt tillsammans med creme fraiche och vanilj.


Häll smeten jämnt i muffinsformar. Strö smulor på varje muffins. Grädda muffinsen i 15-18 minuter. Ta ut ur ugnen och låt dem svalna.