Cardamom Cake
50 g butter, soft
1 dl sugar
1 large egg
2 dl wheat flour
1 tsp cardamom
1/4 tsp baking powder
1/8 tsp baking soda
one pinch of salt
0.5 dl sour cream
0.5 tsp vanilla extract
Glaze:
icing sugar
orange juice
crushed cardamom
Heat the oven to 175 C. Stir the butter and sugar together until light and fluffy. Stir in the egg. Add sour cream and vanilla. Then add the rest of the ingredients. Blend until combined. Pour the batter into a greased and floured baking pan. Bake for about 20-30 minutes or until a toothpick comes out clean. Let cool. Stir together the icing sugar and orange juice to make a glaze. Top the cake with the glaze and cardamom.
Kardemummakaka
50 g smör, mjukt
1 dl socker
1 stort ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk kardemumma
1/4 tsk bakpulver
1/8 tsk bikarbonat
en nypa salt
0,5 dl gräddfil
0,5 tsk vaniljextrakt
Glasyr:
florsocker
apelsinjuice
krossad kardemumma
Värm ugnen till 175 C. Rör ihop smör och socker tills det blir ljust och pösigt. Rör ner ägget. Tillsätt gräddfil och vanilj. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Häll smeten i en smord och mjölad bakform. Grädda i ca 20-30 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt svalna. Rör ihop florsocker och apelsinjuice till en glasyr. Toppa kakan med glasyren och kardemumma.
0 Comments