En god kaka med mycket smak av kardemumma. Jag använder kardemumma som är mera grov, inte mald. Jag gjorde en glasyr med smak av apelsin, för apelsin och kardemumma passar bar ihop. Ha en fin dag! 

A good cake with a lot of cardamom taste. I use cardamom that is coarser, not ground. I made a glaze with a taste of orange, because orange and cardamom go well together. Have a nice day!


Cardamom Cake


50 g butter, soft

1 dl sugar

1 large egg

2 dl wheat flour

1 tsp cardamom 

1/4 tsp baking powder

1/8 tsp baking soda

one pinch of salt

0.5 dl sour cream 

0.5 tsp vanilla extract


Glaze:

icing sugar 

orange juice

crushed cardamom


Heat the oven to 175 C. Stir the butter and sugar together until light and fluffy. Stir in the egg. Add sour cream and vanilla. Then add the rest of the ingredients. Blend until combined. Pour the batter into a greased and floured baking pan. Bake for about 20-30 minutes or until a toothpick comes out clean. Let cool. Stir together the icing sugar and orange juice to make a glaze. Top the cake with the glaze and cardamom. 



Kardemummakaka


50 g smör, mjukt

1 dl socker

1 stort ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk kardemumma

1/4 tsk bakpulver

1/8 tsk bikarbonat

en nypa salt

0,5 dl gräddfil

0,5 tsk vaniljextrakt


Glasyr:

florsocker

apelsinjuice

krossad kardemumma


Värm ugnen till 175 C. Rör ihop smör och socker tills det blir ljust och pösigt. Rör ner ägget. Tillsätt gräddfil och vanilj. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Häll smeten i en smord och mjölad bakform. Grädda i ca 20-30 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt svalna. Rör ihop florsocker och apelsinjuice till en glasyr. Toppa kakan med glasyren och kardemumma.