Saftig chokladkaka med chokladfrosting. Vi har nästan alltid kärnmjölk hemma då jag bakar kärnmjölkskexen ofta och jag tycker också att bakverken blir saftigare när man använder kärnmjölk i smeten. Gillar du chokladkaka så kommer du att gilla denna :)  

Moist chocolate cake with chocolate frosting. We almost always have buttermilk at home as I bake the buttermilk biscuits often and I also think that baked goodies get more moist when you use buttermilk in the batter. If you like chocolate cake, you will like this one :)


Buttermilk Chocolate Cake


65 g butter, soft

1.5 dl sugar

1 egg

1.5 dl flour

0.5 dl unsweetened cocoa powder

0.5 tsp baking powder

1/4 tsp baking soda

one pinch of salt

0.5 dl buttermilk

0.5 tsp vanilla extract


Chocolate Buttermilk Icing:

20 g butter

1 tbsp buttermilk

1 tbsp unsweetened cocoa powder

3/4 dl powdered sugar

1/8 tsp vanilla or coffee extract


Preheat oven to 175° C. Line a 20 x 20 cm baking pan with parchment paper. Stir together butter and sugar. Add the egg and stir well. Then add flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, salt buttermilk and vanilla extract. Pour the batter into the prepared pan. Bake for 20-25 minutes. Let cool in the pan.


Make the icing by melting butter, buttermilk and cocoa powder. Then sti in the powdered sugar and extract. Spread the icing over the cake.



Kärnmjölk-Chokladkaka


65 g smör, mjukt

1,5 dl socker

1 ägg

1,5 dl mjöl

0,5 dl kakaopulver

0,5 tsk bakpulver

1/4 tsk bikarbonat

en nypa salt

0,5 dl kärnmjölk

0,5 tsk vaniljextrakt


Chokladkärnmjölksglasyr:

20 g smör

1 msk kärnmjölk

1 msk osötat kakaopulver

3/4 dl florsocker

1/8 tsk vanilj- eller kaffe-extrakt


Värm ugnen till 175° C. Klä en bakorm 20 x 20 cm med bakplåtspapper. Rör ihop smör och socker. Tillsätt ägget och rör om väl. Tillsätt sedan mjöl, kakaopulver, bakpulver, bikarbonat, salt kärnmjölk och vaniljextrakt. Häll smeten i den bakformen. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna i formen.


Gör glasyren genom att smälta smör, kärnmjölk och kakaopulver. Blanda sedan i florsocker och extrakt. Bred glasyren över kakan.