När jag växte upp bakade vi ofta en paj vi kallade gräddfilstårta. Denna är lik den, men istället för gräddfil har jag använt kvarg och creme fraîche i fyllningen. Så otroligt god!

When I was growing up, we often baked a pie we called sour cream cake. This is similar to it, but instead of sour cream I have used quark and creme fraîche in the filling. So incredibly good!



Krämiga Blåbärsrutor


65 g smör, mjukt

0,5 dl socker

0,5 ägg

1 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

0,5 tsk bakpulver


Fyllning

100 g blåbär

0,5 msk potatismjöl, om frysta blåbär

70 g kvarg

30 g creme fraiche

2 msk socker

0,5 msk vaniljsåspulver

0,5 ägg


Blanda smör och socker. Tillsätt ägget och blanda väl. Blanda i mjöl, havregryn och bakpulver. Bred smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 C i ca 10 minuter. Blanda blåbären med potatismjöl och häll på det förgräddade pajskalet. Blanda kvarg, creme fraiche, socker, vaniljsåspulver och ägg i en skål och häll blandningen på blåbären. Grädda i ytterligare 20 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.



Creamy Blueberry Squares


65 g butter, soft

0.5 dl sugar

0.5 eggs

1 dl wheat flour

0.5 dl oats

0.5 tsp baking powder


Filling

100 g blueberries

0.5 tbsp potato flour, if using frozen blueberries

70 g quark

30 g sour cream

2 tbsp sugar

0.5 tbsp custard powder

0.5 eggs


Mix butter and sugar. Add the egg and mix well. Mix in flour, oats and baking powder. Spread the batter in a bakin pan lined with parchment paper. Bake at 175 C for about 10 minutes. Mix the blueberries with potato flour and pour on the pre-baked pie crust. Mix quark, creme fraiche, sugar, custard powder and egg in a bowl and pour the mixture over the blueberries. Bake for another 20 minutes. Allow to cool and then cut into squares.