Här i Holland är det omöjligt att få tag på färska vilda blåbär. Och har man vuxit upp med vilda blåbär, så kan man inte jämföra buskblåbär med dem. Buskblåbär smakar ju inte i närheten så mycket som vilda. Men vet ni vad, jag hittade frysta ekologiska vilda blåbär i affären och hur glad blev jag inte då. Så nu har jag ätit dem med kvarg och granola, men även bakat med dem. Så otroligt goda. Idag får ni ett recept på blåbär och havrerutor med mandelmassa. 

Here in Holland, it is impossible to get fresh wild blueberries. And if you grew up with wild blueberries, you can not compare bush blueberries with them. Bush blueberries do not taste as good as wild ones. But you know what, I found frozen organic wild blueberries in the store and guess how happy I am. So now I have eaten them with quark and granola, but also baked with them. So incredibly good. Today you get a recipe for blueberry and oat squares with almond paste.

Blåbär & Mandelrutor


smuldeg:

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

2 msk sweet as sugar socker (eller vanligt socker)

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk vaniljpulver

60 g smör


fyllning:

60 g blåbär frysta eller färska

1 tsk maizenastärkelse 

20 g sockerfri mandelmassa, riven


Värm ugnen till 175 C grader. Klä en bakform med bakplåtspapper i botten och kanten. Blanda alla torra ingredienser till smuldegen i en skål. Tillsätt smöret och blanda ihop till en smuldeg. Ta lite mera än hälften av degen och tryck ut i botten på formen. Blanda blåbär och maizena och lägg på botten. Lägg på mandelmassa. Strö sedan resterande deg ovanpå. Grädda kakan i ca 20-25 minuter. Låt svalna.



Blueberry & Almond Squares


crumb dough:

1 dl wheat flour

1 dl oatmeal

2 tbsp sugar-free sugar

0.5 tsp baking powder

0.5 tsp vanilla powder

60 g butter


filling:

60 g blueberries frozen or fresh

1 teaspoon cornstarch 

20 g sugar-free almond paste, grated


Preheat the oven to 175 C degrees. Line a baking pan with parchment paper. Mix all the dry ingredients for the crumb dough in a bowl. Add the butter and mix into crumbly mixture. Press a little more than half of the dough and into the bottom of the baking pan. Mix blueberries and cornstarch and put on the crust. Add almond paste. Then sprinkle the remaining dough on top. Bake the cake for about 20-25 minutes. Let cool.