Jag såg på Fannys blogg receptet på dessa proteinrika brownies utan proteinpulver. De såg väldigt goda ut och jag gillar när det är lite udda ingredienser i, så jag var förstås tvungen att testa. Och de blev så otroligt goda, verkligen. Jag tycker ont man smakar linserna, så var inte rädd att baka dem. Första och sista bilden är när de ännu var varma, även om Fanny rekommenderar att skära i dem först efter ett dygn i kylen. Men så länge kunde jag intre vänta, haha. Goda både varma som kalla.

I saw on Fanny's blog the recipe for these protein-rich brownies without protein powder. They looked very good and I like when there are some odd ingredients in baked goodies, so of course I had to try. And they got so incredibly good, really. I think you don't taste the lentils, so don't be afraid to bake them. The first and last picture is when they were still warm, although Fanny recommends cutting them only after a day in the fridge. But I could not wait that long, haha. Good both warm and cold. 


Proteinrik Brownie


90g (1 rågad dl) torkade röda linser + 3,5 dl vatten

3 msk flytande kokosolja

3 msk (60g) mörk fibersirap

90g mörk choklad

4 msk hasselnötskräm

0,5 dl havremjöl

4 msk sukrin gold

1 msk kakao

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt


Sätt ugnen på 175 C grader och lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform 25 cm × 35 cm. Skölj linserna och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka upp och låt sedan puttra i ca 12 minuter. Rör om då och då. Häll av eventuellt överflödigt vatten (borde inte vara mycket). Låt linserna svalna något, mixa sedan till en slät smet. Smält ihop olja och sirap i en liten kastrull, dra från värmen och tillsätt chokladen (hackad). Rör tills chokladen smält.Tillsätt chokladsmeten till linssmeten och mixa igen.Tillsätt hasselnötskrämen och mixa in.Tillsätt slutligen resterande ingredienser och mixa en sista gång tills du har en jämn och fin smet.

Häll smeten i den förberedda formen och grädda i ca 22 minuter. Ta ut och låt svalna, ställ sedan in i kylen över natten, innan du skär upp och serverar.



Protein Rich Brownie


90 g (1 dl) dried red lentils + 3.5dl water

3 tbsp liquid coconut oil

3 tbsp (60g) dark fiber syrup

90 g dark chocolate

4 tbsp hazelnut paste

0.5 dl oats

4 tbsp sukrin gold

1 tbsp cocoa

0.5 tsp baking powder

0.5 tsp salt


Heat the oven to 175 C degrees and line a baking pan, 25 cm × 35 cm, with baking paper. Rinse the lentils and place them in a saucepan along with the water. Bring to a boil and then simmer for about 12 minutes. Stir every now and then. Pour off any excess water (should not be much). Let the lentils cool slightly, then mix to a smooth batter. Melt the oil and syrup in a small saucepan, remove from the heat and add the chocolate (chopped). Stir until the chocolate melts. Add the chocolate batter to the lentil mixture and mix again. Pour the batter into the prepared pan and bake for about 22 minutes. Remove and allow to cool, then set in the refrigerator overnight, before slicing and serving.