Jag såg ett recept på croissanter som bakas på en dag och tänkte att jag vill testa. Vanligen när man bakar croissanter tar det tre dagar. Så jag hade inte så höga förväntningar på dessa. Men jag måste säga att smaken var det inget fel på, de smakade verkligen croissanter. Men de blev inte så där frasiga som croissanter skall vara och de har inte de där lagren som de borde ha. Det ända jag ändrade på i receptet var saltmängden, jag tog mera :) Så vill du ha croissanter snabbt, så då kan du baka dessa.

I saw a recipe for croissants baked in one day and thought I would try it out. Usually when baking croissants it takes three days. So I did not have such high expectations of these. But I have to say that the taste was delicious, they really tasted like croissants. But they didn't get as flaky as croissants should be and they didn't have the layers they should have. The only thing I changed in the recipe was the amount of salt, I took more :) So if you want croissants quickly, you can bake these.


Croissanter
https://www.youtube.com/watch?v=2t90ehn3mjI

12 g färsk jäst (4 g torr jäst)
150 g varm mjölk
50 g socker
1 äggula
90 g mjöl

+
170 g kallt smör skuren i stora kuber
180 g mjöl
3/4-1 tsk salt

Blanda jästen i den varma mjölken. Blanda sedan i socker, äggula och mjöl. Ställ åt sidan. I en skål lägg tärnat kallt smör och mjöl. Smula endast lite. Häll i mjölkblandningen och blanda. Det är meningen att degen har smörklumpar. Knåda degen lite och täck med plastfolie. Lägg i kylen i 1 h. Kavla degen till en rektangel (0,5 cm tjock). Gör brev-vikning. Kavla ytterligare 2 gånger. Degen måste hållas kall. Ställ i kylen en stund om degen blir för varm. Fjärde gången kavla degen till en rektangel och vik halva över den andra. Ställ i kylen i 2-3 h. Kavla degen till 50 cm x 25 cm och skär i trianglar och rulla till croissanter. Låt dem jäsa övertäckta i 2 h. Pensla med ägg. Grädda croissanterna först i 200 C i 8 minuter, sänk värmen till 180 C och grädda ytterligare i 8-10 minuter.



Croissants
https://www.youtube.com/watch?v=2t90ehn3mjI

12 g fresh yeast (4 g dry yeast)
150 g of warm milk
50 g of sugar
1 egg yolk
90 g flour

+
170 g cold butter cut into large cubes
180 g flour
3/4 teaspoon salt

Mix the yeast in the warm milk. Then mix in sugar, egg yolk and flour. Put aside. In a bowl add diced cold butter and flour. Crumble only a little. Pour in the milk mixture and stir. The dough is supposed to have lumps of butter. Knead the dough a bit and cover with plastic wrap. Place in the fridge for 1 hour. Roll the dough into a rectangle (0.5 cm thick). Do letter-folding. Roll another 2 times. The dough must be kept cold. Refrigerate for a while if the dough gets too warm. Fourth time roll dough into a rectangle and fold it in half. Place in the fridge for 2-3 hours. Roll the dough to 50 cm x 25 cm and cut into triangles and droll them into croissants. Let them rise covered for 2 hours. Brush with egg. Bake the croissants first at 200 C for 8 minutes, lower the heat to 180 C and bake for another 8-10 minutes.