En liten kaka bakad i en gjutjärnspanna. Fräscht med citron och blåbär. Har man inte en gjutjärnspanna kan man lika väl använda en liten bakform. 

A small cake baked in a cast iron pan. Fresh with lemon and blueberries. If you do not have a cast iron pan, you may as well use a small baking dish.



Skillet Lemon Cake

25 g butter, room temperature
0.5 dl sugar
1 small egg, room temperature
1/4 lemon, zest and juice
0.5 dl all-purpose flour
1/8 tsp baking powder
blueberries

glaze:
lemon juice
powdered sugar

Preheat the oven to 175 C degrees. Whisk together butter and sugar until fluffy. Add in the egg and mix well. Add the zest, the flour, and baking powder into the mixture. Grease a 12 cm cast iron skillet with coconut oil. Spread the batter into the prepared skillet. Sprinkle the top with blueberries, and gently press them into the batter. Bake for 30-35 minutes. For the glaze combine lemon juice with powdered sugar. Drizzle the glaze over the cake.



Citronkaka i Gjutjärnspanna

25 g smör, rumstemperatur
0,5 dl socker
1 litet ägg, rumstemperatur
1/4 citron, zest och juice
0,5 dl vetemjöl
1/8 tsk bakpulver
blåbär

glasyr:
citronjuice
florsocker

Värm ugnen till 175 ° C. Vispa ihop smör och socker tills det är fluffigt. Tillsätt i ägget och blanda väl. Blanda i citron zest och -juice, mjöl och  bakpulver. Smörj en 12 cm gjutjärnspanna med kokosnötsolja. Häll smeten i stekpannan. Strö över blåbär och tryck försiktigt in dem i smeten. Grädda i 30-35 minuter. Blanda citronsaft med florsocker för glasyren. Häll glasyren över kakan.