I denna paj testade jag att laga ett botten på vita bönor. Jag har tidigare gjort pajbotten med kikärtor och båda funkar. Enkelt, gott och proteinrikt.

In this pie I made the crust using white beans. I have previously made a pie crust with chickpeas and both work. Simple, good and protein-rich.


Ricotta Spenatpaj med Pajbotten på Bönor

Pajbotten:
2 burkar vita bönor, sköljda
1 ägg
2 msk olja
1/4 tsk salt

Fyllning: 
250 g ricotta
1 dl gruyereost, riven
5 spenatkuber, frysta och tinade
1/4 tsk vitlökspulver
salt
svartpeppar

Mixa bönor, ägg, olja och salt med en handmixer tills slät. Platta ut smeten i en form ( ca 20 cm x 20 cm) klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 C i ca 20 minuter. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Häll fyllningen på det förgräddade pajskalet. Grädda ytterligare i 20 minuter. 


Ricotta Spinach Pie with Bean Pie Crust

pie crust:
2 cans of white beans, rinsed
1 egg
2 tbsp oil
1/4 tsp salt

Filling:
250 g ricotta
1 dl gruyere cheese, grated
5 spinach cubes, frozen and thawed
1/4 tsp garlic powder
salt
black pepper

Mix beans, egg, oil and salt with a hand held mixer until smooth. Press the batter in a baking dish, (approx. 20 cm x 20 cm) lined with baking paper. Bake at 175 C for about 20 minutes. Mix all ingredients for the filling. Pour the filling onto the pre-baked pie crust. Bake for another 20 minutes.