In this pie I made the crust using white beans. I have previously made a pie crust with chickpeas and both work. Simple, good and protein-rich.
Ricotta Spenatpaj med Pajbotten på Bönor
Pajbotten:
2 burkar vita bönor, sköljda
1 ägg
2 msk olja
1/4 tsk salt
Fyllning:
250 g ricotta
1 dl gruyereost, riven
5 spenatkuber, frysta och tinade
1/4 tsk vitlökspulver
salt
svartpeppar
Mixa bönor, ägg, olja och salt med en handmixer tills slät. Platta ut smeten i en form ( ca 20 cm x 20 cm) klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 C i ca 20 minuter. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Häll fyllningen på det förgräddade pajskalet. Grädda ytterligare i 20 minuter.
Ricotta Spinach Pie with Bean Pie Crust
pie crust:
2 cans of white beans, rinsed
1 egg
2 tbsp oil
1/4 tsp salt
Filling:
250 g ricotta
1 dl gruyere cheese, grated
5 spinach cubes, frozen and thawed
1/4 tsp garlic powder
salt
black pepper
Mix beans, egg, oil and salt with a hand held mixer until smooth. Press the batter in a baking dish, (approx. 20 cm x 20 cm) lined with baking paper. Bake at 175 C for about 20 minutes. Mix all ingredients for the filling. Pour the filling onto the pre-baked pie crust. Bake for another 20 minutes.
Mix beans, egg, oil and salt with a hand held mixer until smooth. Press the batter in a baking dish, (approx. 20 cm x 20 cm) lined with baking paper. Bake at 175 C for about 20 minutes. Mix all ingredients for the filling. Pour the filling onto the pre-baked pie crust. Bake for another 20 minutes.
7 Comments
Vilken spännande paj!
ReplyDeleteHar du någon aning om hur mycket spenat du använde i gram? Jag vägde fem kuber, och det blev bara typ 65 gram. Kollar jag andra recept står det upp till 450 g fryst spenat... Jag har tyvärr bara 90 g fryst spenat hemma. Räcker det?
ReplyDeleteJag skulle säga att jag hade ca 100 g fryst spenat, så dina 90 g räcker fint.
DeleteGjorde pajen till middag ikväll. Fantastiskt gott! Tack så hemskt mycket för receptet!
ReplyDeleteVad roligt att höra Tobbe! Tack!
DeleteTyckte pajen var så god förra gången, så jag gjorde den ikväll igen. Min fru och jag åt upp halva var till middag. Oops :P Synd bara att gruyere-osten är så dyr. 5 euro för en liten bit bara - 40 euro för ett kilo...
ReplyDeleteVad glad jag blir att höra, tusen tack! Och jag uppskattar verkligen att du lämnar kommentarer hos mig. Du kan testa att använda någon annan ost, t.ex. parmesan eller västerbottenost. Ha en fin dag!
Delete