Vi hade en ledsen banan hemma som ingen vill äta längre, men som jag inte heller vill kasta i soporna. Så det fick bli en liten kaka. Annars kan man skala bananen och skära den i mindre bitar och frysa in för att göra smoothies på senare. Det här blev en saftig kaka med smak av choklad och banan. Äppelmosen smakar man inte, men den tillför saftighet till kakan. 

We had a sad banana at home that no one wants to eat anymore, but I also don't want to throw it in the garbage. So I baked a small cake. Otherwise, you can peel the banana and cut it into smaller pieces and freeze to make smoothies later. This cake is moist with a taste of chocolate and banana. You do not taste the apple sauce, but it adds moistness to the cake.


Chokladkaka med Banan och Äppelmos

1 mogen banan, mosad
0,5 dl äppelmos (inget socker tillsatt)
0,5 dl strösocker
2 msk farinsocker
1 dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
2 msk chokladknappar

Värm ugnen till 175 C grader. Klä en bakform (15 cm x 15 cm) med bakplåtspapper. Rör ihop banan, socker och äppelmos. Tillsätt mjöl, kakao, bakpulver och salt. Rör sedan i chokladknapparna. Häll smeten i bakformen. Grädda i 20 minuter. Låt svalna.



Chocolate Cake with Banana and Applesauce

1 ripe banana, mashed
0,5 dl applesauce (no sugar added)
0,5 dl granulated sugar
2 tbsp brown sugar 
1 dl wheat flour 
2 tbsp cocoa powder 
0.5 tsp baking powder
pinch of salt
2 tbsp chocolate chips

Heat the oven to 175 C degrees. Line a baking dish (15 cm x 15 cm) with parchment paper. Stir together banana, sugars and applesauce. Add flour, cocoa, baking powder and salt. Then stir in the chocolate chips. Pour the batter into the baking dish. Bake for20 minutes or until a toothpick inserted into the cake comes out clean. Let cool.