Det här är en typisk holländsk kaka som bakas runt jul. Det är en kaka som har smak av pepparkaka och är fylld med mandelmassa. Mycket god. Jag skulle säga att det är en blandning av mjuk kaka och kex. 

This is a typical Dutch cake baked around Christmas. It is a cake that has a taste of gingerbread and is filled with almond paste. Very good. I would say it is a mixture of a soft cake and cookies.


Filled Speculaas Cake

150 g wheat flour
75 g brown sugar
3 tsp speculaas spice
1 tsp baking powder
a pinch of salt
60 g cold butter
3,5 tbsp milk
100 g almond paste
almond slices for decoration

Mix flour, sugar, spices, baking powder and salt together in a bowl. Add the butter and 2.5 tbsp of milk and knead into a solid ball. Add more milk if needed. Put the dough in the fridge for 1-2 h or overnight. 

Divide the dough into two parts, one that is slightly larger than the other. Press the larger part into a round baking tin lined with parchment paper. Press it slightly up the sides. Grate the almond paste and put it on the dough. Roll out the remaining dough and put it on the almond paste. Top with sliced almond. Bake at 175 C for about 40 minutes.



Fylld Speculaaskaka

150 g vetemjöl
75 g farinsocker
3 tsk speculaas krydda
1 tsk bakpulver
en nypa salt
60 g kallt smör
3,5 msk mjölk
100 g mandelmassa
skivad mandel för dekoration

Blanda mjöl, socker, krydda, bakpulver och salt ihop i en skål. Tillsätt smöret och 2,5 msk mjölk och knåda till en fast boll. Lägg till mer mjölk om det behövs. Sätt degen i kylskåpet i 1-2 h eller över natten.

Dela degen i två delar, en som är något större än den andra. Pressa den större delen i en rund form klädd med bakplåtspapper. Tryck den något uppåt på sidorna. Riv mandelmassan och lägg den på degen. Rulla ut resterande deg och sätt den på mandelmassan. Toppa med skivad mandel. Baka vid 175 C i ca 40 minuter.