Det är första gången jag bakar med brynt smör och det ger en nötig, lite karamellaktig smak till kakan. En mjuk och saftig kaka som är god till en cappuccino.

This is the first time I bake with browned butter and it gives a nutty, slightly caramel taste to the cake. A soft and moist cake that is good together with a cappuccino.



Kaka med Brynt Smör

75 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
3/4 dl kokossocker
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk

Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och en nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125° C. Tag av från plattan och häll över i en skål. 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, sikta blandningen och vänd ner det i äggvispet. Häll sedan i brynt smör och mjölk och blanda väl. Häll smeten i en smord och mjölad bakform. Baka kakan i 175 C grader i ca 30 minuter. 



Cake with Browned Butter

75 g butter
2 eggs
1 dl white sugar
3/4 dl coconut sugar
2.5 dl flour
1 tsp baking powder
0.5 dl milk

Put the butter in a saucepan and melt it on high heat. Continue heating the butter during whisking until it has a golden brown color and a nutty smell. It is important to whisk so that milk sugar and protein are not burned. Please use a thermometer. The butter is perfectly cooked at 125 ° C. Remove from the heat and pour into a bowl.

Whisk eggs and sugar until fluffy. Mix flour and baking powder, and add it into the egg mixture. Then add browned butter and milk and mix well. Pour the batter into a greased and floured baking pan. Bake the cake at 175 C degrees for about 30 minutes.