En smakrik grönsaks dal med röda linser värmer i höstrusket. Ät den som sådan med ett gott bröd till eller servera den med kokt ris. 

A tasty vegetable dal with red lentils is a warming dish during autumn. Eat it as such with a good bread or serve it with boiled rice.



Red Lentil and Vegetable Dal

125 g dry red lentils, rinsed
1 finely sliced carrot
1 red onion finely diced
1 garlic clove, minced
1 cm piece of fresh ginger, peeled and minced
4 dl vegetable broth
1.5 dl finely chrushed tomatoes, Mutti
0,5 tsp cumin powder
0,5 tsp curry powder
1/4 tsp cayenne powder
sea salt 
ground black pepper

Put lentils, carrot, onion, garlic, ginger, broth and tomatoes in a pot and cook for 5 minutes. Add the spices and give everything a stir. Cover and let simmer gently for about 20 minutes. Stir the dal often. Season the dal generously with salt and pepper. Serve with e.g. naan. 



Röda Linser och Grönsaks Dal

125 g torkade röda linser, sköljda
1 morot, skivad
1 rödlök finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 cm bit färsk ingefära, skalad och finhackad
4 dl vegetarisk buljong
1,5 dl krossade tomater, Mutti
0,5 tsk spiskumminpulver
0,5 tsk currypulver
1/4 tsk cayennepulver
havssalt
malen svartpeppar

Sätt linser, morot, lök, vitlök, ingefära, buljong och tomater i en kastrull och koka i 5 minuter. Tillsätt kryddorna och rör runt Täck med ett lock och låt sjud försiktigt i ca 20 minuter. Rör om ofta. Krydda med salt och peppar. Servera med t.ex. naan.