Idag bjuder jag på vegetariska köttbullar gjorda på linser och champinjoner. Jag hittade inspiration här och här under ser ni hur jag gjorde dem. Mycket goda och enkla att göra.  

Today I give you a recipe for vegetarian meatballs made with lentils and mushrooms. I found inspiration for them here and here below you see how I made them. Very delicious and easy to make.


Lentil Mushroom Meatballs
11 pcs

1,5 dl brown lentils, cooked
100 g white mushrooms
0.5 tbsp olive oil
1 clove garlic, minced
1 tbsp red wine
0.5 dl vegetable broth
0.5 tbsp soy sauce
0.5 old-fashioned oats
1 tsp oregano
salt, to taste
black pepper, to taste

Add lentils and mushrooms to a food processor. Pulse until coarsely chopped. Heat olive oil in a skillet over medium-high heat. Add garlic and cook for about 30 seconds, stirring constantly. Stir in mushroom-lentil mixture. Cook for about 5 minutes or until browned. Add red wine to skillet and cook until evaporated. Stir in broth, soy sauce, oats, and oregano. Continue to cook, stirring constantly, until liquid has been absorbed. Remove from heat. Season with salt and pepper to taste and allow to cool. Preheat the oven to 175 C degrees. Once mixture is cool enough to work with, shape it into 11 uniformly-sized meatballs. Place each in a greased mini-muffin tin. Bake for 25 minutes, or until golden brown.


Lins och Svamp Köttbullar
11 st 

1,5 dl bruna linser, kokta
100 g champinjoner
0,5 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, hackad fint
1 msk rödvin
0,5 dl vegetarisk buljong
0,5 msk sojasås
0,5 gammaldags havregryn
1 tsk oregano
salt, efter smak
svartpeppar, efter smak

Lägg linser och champinjoner i en matberedare. Mixa till grovhackat. Värm olivolja i en stekpanna över medelhög värme. Tillsätt vitlök och stek i ca 30 sekunder. Blanda i svamp-linsblandningen. Stek i ca 5 minuter och blanda runt under tiden. Tillsätt rödvin och låt sjuda tills den har förångats. Rör i buljong, sojasås, havregryn och oregano. Låt sjuda tills vätskan har absorberats. Smaka av med salt och peppar och låt blandningen svalna. Värm ugnen till 175 C grader. När blandningen är kall nog att arbeta med, forma den i 11 jämnstora köttbullar. Placera varje i en smord mini-muffinsplåt. Baka i 25 minuter eller tills det är gyllenbruna.