Today I give you a recipe for vegetarian meatballs made with lentils and mushrooms. I found inspiration for them here and here below you see how I made them. Very delicious and easy to make.
Lentil Mushroom Meatballs
11 pcs
1,5 dl brown lentils, cooked
100 g white mushrooms
0.5 tbsp olive oil
1 clove garlic, minced
1 tbsp red wine
0.5 dl vegetable broth
0.5 tbsp soy sauce
0.5 old-fashioned oats
1 tsp oregano
salt, to taste
black pepper, to taste
Add lentils and mushrooms to a food processor. Pulse until coarsely chopped. Heat olive oil in a skillet over medium-high heat. Add garlic and cook for about 30 seconds, stirring constantly. Stir in mushroom-lentil mixture. Cook for about 5 minutes or until browned. Add red wine to skillet and cook until evaporated. Stir in broth, soy sauce, oats, and oregano. Continue to cook, stirring constantly, until liquid has been absorbed. Remove from heat. Season with salt and pepper to taste and allow to cool. Preheat the oven to 175 C degrees. Once mixture is cool enough to work with, shape it into 11 uniformly-sized meatballs. Place each in a greased mini-muffin tin. Bake for 25 minutes, or until golden brown.
Lins och Svamp Köttbullar
11 st
1,5 dl bruna linser, kokta
100 g champinjoner
0,5 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, hackad fint
1 msk rödvin
0,5 dl vegetarisk buljong
0,5 msk sojasås
0,5 gammaldags havregryn
1 tsk oregano
salt, efter smak
svartpeppar, efter smak
Lägg linser och champinjoner i en matberedare. Mixa till grovhackat. Värm olivolja i en stekpanna över medelhög värme. Tillsätt vitlök och stek i ca 30 sekunder. Blanda i svamp-linsblandningen. Stek i ca 5 minuter och blanda runt under tiden. Tillsätt rödvin och låt sjuda tills den har förångats. Rör i buljong, sojasås, havregryn och oregano. Låt sjuda tills vätskan har absorberats. Smaka av med salt och peppar och låt blandningen svalna. Värm ugnen till 175 C grader. När blandningen är kall nog att arbeta med, forma den i 11 jämnstora köttbullar. Placera varje i en smord mini-muffinsplåt. Baka i 25 minuter eller tills det är gyllenbruna.
9 Comments
Smart att göra vegobullarna i en minimuffinspanna! Men jag har en fråga - Är det 1,5 dl linser kokt volym, eller rå volym? :) Alltså, ska jag mäta upp 1,5 dl torra linser, och sen koka dem. Eller ska jag koka linser först, och sen mäta upp 1,5 dl? I så fall, hur mycket ska jag koka från början?
ReplyDeleteHej Tobbe! Det är 1,5 dl kokt volym. Jag använde en halv burk (=1,5 dl) med färdigkokta linser. Men om du vill koka dina själv tror jag att 0.5-3/4 dl råa blir tillräckligt för att få 1,5 dl kokta.
DeleteTack för snabbt svar :)
DeleteFin ide att använda muffinsplåt. Och de ser mycket goda ut:)
ReplyDeleteJa, det tyckte jag också. Tack!
DeleteDe ser supergoda ut, låter som en god kombo med svampen och linserna! Och Mazarinkakan i förra inlägget!!! Mazarin är min älsklingskaka som jag alltid återvänder till!
ReplyDeleteHa en fin helg!
Kram Jenny
Tack fin Jenny! Ha en fin helg du också, kram!
DeleteVilka spännande vegobullar!
ReplyDeleteMycket goda :)
Delete