Sega kex med en överraskning inuti. Jag köpte från butiken en burk med choklad-saltkolapasta och tänkte att det blir gott att använda den i kex, både inuti och ovanpå. Kom ihåg att inte övergrädda kexen, vi vill ha sega kex istället för hårda.

Chewy cookies with a surprise inside. I bought a jar of chocolate-salted caramel sea salt spread from the store and thought it would be good to use it in cookies, both inside and on top. Remember not to over-bake the cookies, we want to have chewy cookies instead of hard.


Chocolate Caramel Sea Salt Stuffed Cookies
9 pcs

75 g butter, melted and cooled
3/4 dl brown sugar
0.5 dl white sugar 
1 small egg or 0.5 egg 
1,5 dl all-purpose flour 
1/4 tsp baking soda 
1/4 tsp baking powder
0.5 tsp cornstarch
pinch of salt 
9 tsp chocolate caramel sea salt spread 

Lay out a sheet of baking paper on a tray and make 9 teaspoon sized dollops of chocolate caramel sea salt spread. Put them in the freezer for 30 minutes. 

Melt the butter and stir in the sugars and egg. Add the flour, baking soda, baking powder, cornflour and salt and stir to combine. Put the dough into the fridge for 30 minutes.

Take a tbsp full of cookie dough and flatten it out. Then put a piece of frozen chocolate caramel sea salt spread in the centre and wrap it up. Flatten the cookies slightly and put them on a baking sheet lined with baking paper. Bake the cookies at 175 C for 11-12 minutes and let them cool.



Choklad Saltkolafyllda Cookies
9 st

75 g smör, smält och svalnat
3/4 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
1 litet ägg eller 0,5 ägg
1,5 dl vetemjöl 
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk bakpulver
0,5 tsk majsstärkelse
en nypa salt
9 tsk choklad-saltkolapasta

Lägg ut ett ark bakpapper på en bricka och gör 9 teskedstora högar av choklad-saltkolapastan. Sätt dem i frysen i 30 minuter.

Smält smöret och blanda sedan i socker och ägg. Tillsätt mjöl, bikarbonat, bakpulver, majsstärkelse och salt och blanda till en deg. Ställ degen i kylskåpet i 30 minuter.

Ta en matsked av degen och platta ut det. Lägg sedan en bit frusen choklad-saltkolapasta i mitten och täck in den med kexdegen. Platta till kexen en aning och lägg dem på en bakplåt klädd med bakpapper. Baka kexen i 175 C i 11-12 minuter och låt dem svalna.