Thursday, March 15, 2018

Alexander’s Pastry

Jag är uppvuxen i en liten by i södra Finland och den byn hade ett eget bageri, som bakade de godaste berlinmunkarna och Alexandersbakelserna. Tyvärr finns inte det bageriet längre. Men det går bra att baka dessa bakverk hemma :) Här är min version av bakelsen. 

I grew up in a small village in southern Finland and that village had its own bakery, baking the best glazed doughnuts and Alexander's pastries. Unfortunately, the bakery is no longer there. But you can bake these pastries at home :) Here's my version of the Alexander's pastry.



Alexandersbakelse

Kakbotten
100 g smör
0,5 dl socker
2 dl vetemjöl
0,5 ägg

Fyllning
0,5 dl hallonsylt

Glasyr
2 dl florsocker
0,5 msk citronsaft
3/4 msk vatten

Nyp ihop smör, socker och mjöl till en smulig blandning. Tillsätt en äggula eller 0,5 ägg och blanda degen jämn. Kavla degen mellan två bakplåtspapper till en rektangulär platta ca 0,5 cm tjock. Grädda i 175 C ugn i ca 18 minuter. Låt svalna en aning. Skär plattan på mitten till två lika stora delar. Bred hallonsylt på den ena delen. Lyft den andra delen på hallonsylten. För glasyren tillsätt vätskan gradvis i florsockret, tills du har en smidig glasyr. Bred glasyren på kakan. Låt glasyren stelna och skär sedan i bitar. 



Alexander’s Pastry

Cake 
100 g butter
0.5 dl sugar
2 dl wheat flour
0.5 egg

Filling
0.5 dl raspberry jam

Glaze
2 dl icing sugar
0.5 tbsp lemon juice
3/4 tbsp water

Nip butter, sugar and flour into a crumbly mixture. Add an egg yolk or a small egg and mix the dough evenly. Roll the dough between two parchment papers into a rectangular disc about 0.5 cm thick. Bake in a 175 C oven for about 18 minutes. Let cool a little. Cut the disc in the middle to two equal parts. Spread raspberry jam on one part. Lift the other part on the raspberry jam. For the glaze add the liquid gradually into the icing sugar until you have a smooth glaze. Spread the glaze on the cake. Let the glaze solidify and then cut into pieces.

No comments:

Post a Comment