Thursday, February 1, 2018

Runeberg’s Cake

Runebergsdagen närmar sig och då skall man fira med runebergstårtor. Jag valde att baka en kaka istället för enskilda bakelser, men man gör som man själv vill. En väldig smakrik, saftig och god kaka.

Runeberg's Day is approaching and that's when you will celebrate with runeberg cakes. I chose to bake a cake instead of individual cakes, but you can do however you want. A very tasty, moist and delicious cake.


Runebergskaka

200 g smör, mjukt 
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1,5 dl pepparkakssmulor
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk mandelessens
1,5 dl mjölk

fukta med
1 dl vatten
0,5 tsk mandelessens

1-2 dl hallonsylt

glasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten

Vispa smör och socker. Tillsätt äggen ett i taget, och vispa. Kombinera de torra ingredienserna i en annan skål och tillsätt sedan i smeten. Häll i mandelessens och mjölk. Fördela smeten i rund bakform. Grädda i 175 grader i ca 50 minuter. Låt svalna.

Fukta kakan med vatten-mandelblandningen och bred på hallonsylt. Blanda florsocker och vatten och häll glasyren runt sylten.




Runeberg’s Cake

200 g butter, soft
2 dl sugar
2 eggs
3 dl flour
1.5 dl gingerbread crumbles
1 dl almond flour
2 teaspoon baking powder
0.5 tsp cardamom
0.5 tsp almond essence 
1.5 dl milk

moisten with
1 dl water
0.5 tsp almond essence

1-2 dl raspberry jam

glaze
1 dl icing sugar
2 tsp water

Beat butter and sugar. Add the eggs one at a time and whisk. Combine the dry ingredients another and add to the batter. Pour in almond essence and milk. Pour the batter into a greased and floured round baking pan. Bake at 175 degrees for about 50 minutes. Let cool.

Moisten the cake with the water-almond mixture and spread on the jam. Mix the icing sugar and water and pour the icing around the jam.

No comments:

Post a Comment