Förra helgen hade jag äran att baka en vegan chokladtårta till en av mina vänner på Instagram. Hon kontaktade mig och berättade att hon är från Mexico och kommer att vara i Amsterdam på sin födelsedag och att hon gärna beställer en tårta av mig. Alltså, helt otroligt vad sociala medier kan göra. Jag blir alltid så glad av att träffa vänner från olika sociala medier på riktigt. Hon blev nöjd med tårtan, vilket gläder mig förstås. 

Last weekend I had the honor to bake a vegan chocolate cake to one of my friends on Instagram. She contacted me and told me she is from Mexico and will be in Amsterdam on her birthday and that she would like to order a cake from me. So, amazingly what social media can do. I'm always so happy to meet "friends" from different social medias. She liked the cake, which I am of course happy about.



Vegan Chokladtårta

50 g margarin
50 g mörk choklad (72%)
2 dl vetemjöl
1,5 dl socker
2 msk kakao
0,5 tsk vanilj
1,5 tsk bakpulver
en nypa salt
1 dl mandelmjölk

Frosting:
150 g vegansmör eller margarin
2 dl florsocker
4 msk kakaopulver
0,5-1 msk mandelmjölk
50 g mörk choklad, smält

Smält margarin och mörk choklad i en skål. Låt svalna en aning och blanda sedan i resterande ingredienser. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd bakform, 12 cm, och grädda i 175 C i ca 40 minuter. Låt svalna. Dela tårtbotten i tre delar. Fyll och täck tårtan med frosting.

Frosting: Vispa ihop alla ingredienser förutom mjölken och chokladen. Om frostingen är torr, tillsätt mjölk. Blanda till sist ner den smälta chokladen.




Vegan Chocolate Cake

50 g margarine
50 g dark chocolate (72%)
2 dl wheat flour
1.5 dl sugar
2 tbsp cocoa
0.5 tsp vanilla
1.5 tsp baking powder
a pinch of salt
1 dl almond milk

Frosting:
150 g vegan butter or margarine
2 dl powdered sugar   
4 tbsp cocoa powder
0,5-1 tbsp almond milk
50 g dark chocolate, melted

Melt margarine and dark chocolate in a bowl. Allow to cool slightly and then mix in the remaining ingredients. Pour the batter into a baking pan, (12 cm) lined with baking paper. Bake at 175 C for about 40 minutes. Let cool. Divide into three parts. Fill and decorate with the frosting.

Frosting: Whisk together all of the frosting ingredients except for the milk and chocolate. If the frosting is dry add milk. Stir in the chocolate.