Thursday, September 7, 2017

Eggplant Lentil Stew

Även om vädret är fortfarande rätt varmt i Amsterdam märker jag att jag börjar alltmer tänka på värmande grytor som ju hör hösten till. Hur är det med dig? Lagar du fortfarande fräscha sallader med bär och frukt eller har du gått över till mer höstig mat? Dagens gryta består av aubergine, tomat och linser. Jag valde att krydda med kanel, cayennepeppar och vitlök, men jag tycker att du kan använda dig av dina favoritkryddor, i fall de jag använt inte faller dig i smaken. Ät grytan som sådan med en skiva bröd eller servera den med kokt ris eller quinoa. 

Even though the weather is still quite warm in Amsterdam, I notice that I'm starting to think more of warming foods like stews, that you usually cook during autumn. How about you? Are you still making fresh salads with berries and fruit or have you switched to more autumn food? Today's stew consists of eggplant, tomato and lentils. I chose to season with cinnamon, cayenne pepper and garlic, but I think you can use your favorite spices, in case those I used are not your favourites. Eat the stew as such with a slice of bread or serve it with boiled rice or quinoa.



Aubergine Linsgryta

1 msk olja
1 röd lök, hackad
1 aubergine (ca 350 g), tärnad
2 dl torkade röda linser 
1 burk tomatkross
3 dl vatten
0,5 tsk kanel
1/4 tsk cayennepeppar
1/4 tsk vitlökspulver
salt
svartpeppar

Värm en kastrull med olja och stek löken i någon minut. Tillsätt tärnad aubergine, linser, tomatkross och vatten. Låt sjuda i 20 minuter. Krydda efter smak.

Eggplant Lentil Stew

1 tbsp oil
1 red onion, chopped
1 eggplant (about 350 g), diced
2 dl dried red lentils
1 can of diced tomato
3 dl water
0.5 tsp cinnamon
1/4 tsp cayenne pepper
1/4 tsp garlic powder
salt
black pepper

Heat a saucepan with oil and fry the onion for a minute. Add diced eggplant, lentils, tomato and water. Allow to simmer for 20 minutes. Season to taste.

4 comments:

  1. Ooo. Det där låter gott. Spännande med kanel i!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kanel ger en så god små till grytor.

      Delete
  2. Allt med aubergine är så gott,ser jätte gott ut. Här är det fortfarande mycket varmt och fuktigs, så tänker inte ännu om värmande rätter,utom om svalkande ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Jael! Njut du av värme och svalkande maträtter.

      Delete