När jag var barn var mammas blåbärspaj gjord på bulldeg ett av det godaste som fanns. Och är det fortfarande idag. Jag minns att mamma bakade alltid den när de första blåbären var plockade i skogen bredvid vårt hus. Här är min version på pajen, med vaniljkräm, blåbär och hallon. 

When I was a kid, my mom's wheat bun pie with blueberries was one of the best thing you could eat during summer. And is still today. I remember that mom always baked it when the first blueberries were picked in the woods next to our house. Here is my version of the pie, with custard, blueberries and raspberries.


Bullpaj med Vaniljkräm och Bär

2,5 dl mjölk 
1 dl socker
11 g torrjäst
75 g smör, mjukt
ca 8 dl vetemjöl
0,5 msk kardemumma
0,5 tsk salt 

5 dl vaniljkräm
hallon och blåbär

Värm mjölken till 42 C grader och blanda i socker och torrjäst. Blanda sedan i smör, hälften av vetemjölet, kardemumma och salt. Arbeta degen i maskin i 10 minuter och tillsätt mer mjöl efter behov tills degen är smidig. Kavla degen till en rektangel och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa i 40 minuter. Bre på vaniljkräm och bär. Grädda i 200 C i ca 25 minuter. 


Wheat Bun Pie with Custard and Berries

2.5 dl milk
1 dl sugar
11 g dry yeast
75 g butter, soft
about 8 dl of wheat flour
0.5 tbsp cardamom
0.5 tsp salt

5 dl custard
raspberries and blueberries

Heat the milk to 42 ° C and mix in sugar and dry yeast. Then mix in butter, half of wheat flour, cardamom and salt. Work the dough in a machine for 10 minutes and add more flour as needed until the dough is smooth. Roll the dough into a rectangle and put on a baking sheet lines with baking paper. Allow to rise for 40 minutes. Spread on custard and berries. Bake at 200 C for about 25 minutes.